19. 4. 2022, 17:02 | Vir: STA

Neznana otroška bolezen: v katere države se je že razširila?

Profimedia

Prve primere so v začetku meseca zaznali v Veliki Britaniji.

Primere hepatitisa neznanega izvora so doslej zabeležili v še štirih evropskih državah in ZDA, je sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek sporočila, da spremlja 84 primerov akutnega hepatitisa, prve so 5. aprila potrdili v Veliki Britaniji.

Primere so zasledili še pri otrocih na Danskem, Irskem, Nizozemskem in v Španiji, je sporočil ECDC. Devet domnevnih primerov so zabeležili tudi v ameriški zvezni državi Alabama. "V vseh državah, ki poročajo o primerih, potekajo preiskave. Natančen vzrok hepatitisa pri teh otrocih trenutno še ni znan," so zapisali v izjavi.

O bolezni še vedno veliko neznank

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki. Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, so sporočili iz ECDC. "Povezave s cepivom proti covidu-19 niso ugotovili, pri podrobnih informacijah, zbranih z vprašalniki o hrani, pijači in osebnih navadah, pa niso ugotovili nobene skupne izpostavljenosti," so še dodali.

Direktorica kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand je že v petek dejala, da običajni higienski ukrepi, kot je umivanje rok, pomagajo zmanjšati širjenje številnih okužb, ki jih trenutno preiskujejo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ