Nikola Vuković | 19. 9. 2023, 08:29

Nova afera v Črni gori: zoper župana Budve vložena obtožnica zaradi tihotapljenja kokaina

Profimedia

Črno goro v zadnjem obdobju pretresata dve odmevni aferi.

Medtem ko se zmagovalci volitev soočajo s težavami pri sestavljanju vlade, sta se v Črni gori zgodili dve aferi, ki sta močno razburili javnost. Potem ko so pred dnevi odkrili predor, ki vodi do skladišča državnega sodišča, v katerem so pomembni predmeti in dokazi ter zasežena mamila, so regionalni in evropski mediji konec tedna objavili novico, da je po večmesečni preiskavi posebno tožilstvo za organizirani kriminal Črne gore vložilo obtožnico zoper 21 ljudi, med njimi tudi zoper visoke policijske uradnike in operativce, župana občine Budva ter domnevne voditelje in člane črnogorskih narkoklanov.

Obtoženih je najmanj osem policistov in operativcev, med njimi pobegli policist Ljubo Milović, uslužbenec agencije za nacionalno varnost Petar Lazović, ki je v priporu, in Dejan Knežević, ki je bil pred aretacijo pomočnik direktorja črnogorske policijske uprave. Pozornost javnosti je še posebej pritegnilo to, da je med obtoženimi župan občine Budva Milo Božović, tudi funkcionar razpuščene proruske Demokratske fronte (DF). Spomnimo, da so stranke nekdanje DF skoraj organizirale protest v Podgorici, ker jih mandatar za sestavo nove črnogorske vlade Miodrag Spajić ni hotel povabiti na pogajanja.

Milo Božović

Milo Božović

YouTube/RTCG/posnetek zaslona

Župana občine Budva so aretirali aprila letos, osumili pa so ga več kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala in preprodaje mamil. Božović je pred tožilcem trdil, da je bila njegova aretacija "politično motivirana", njegovi privrženci pa so po aretaciji organizirali tudi proteste v Budvi. Milo Božović je zavrnil odstop s položaja župana Budve, zato je z dovoljenjem sodišča v zaporu podpisoval listine za izplačilo plač v občini.

V obtožnici je tudi razvpiti Radoje Zvicer, ki je na begu in slovi kot eden od vodij kavaškega klana, ki je v sporih zaradi mamil skupaj z nasprotnim škaljarskim klanom dvignil veliko prahu in povzročil številne umore in kazniva dejanja, ki so povezana z voditelji vlad nekaterih držav v regiji.

Vse osebe so obtožene kaznivih dejanj, storjenih od leta 2019 do februarja 2021 v Črni gori, pa tudi v nekaterih državah Evrope in Južne Amerike, piše v sporočilu za javnost.

Glavni razlog, da je policija prišla do takšnih spoznanj in aretirala osumljence, je aplikacija Sky, prek katere so obtoženi komunicirali, Interpol pa jim je prisluškoval in nato pristojnim organom poslal zvočne posnetke, na katerih so nekateri od njih slišani ali omenjeni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol