24. 4. 2022, 16:23 | Vir: STA

Nova bojazen? Smrtonostni hepatitis zavzema svet

Profimedia

Nova bolezen, ki doleti predvsem otroke, se je razširila že v 12 državah, med drugim tudi pri naših sosedih.

Hepatitis neznanega izvora so doslej potrdili pri najmanj 169 otrocih v 12 zahodnih državah, je v soboto zvečer sporočila Svetovne zdravstvena organizacija. 17 od teh otrok je potrebovalo presaditev jeter, najmanj eden je umrl, so med drugim še dodali.

Dve tretjini vseh primerov skrivnostnega hepatitisa so od začetka aprila odkrili v Veliki Britaniji. Preostanek primerov je razdeljen med več evropskih držav od Norveške do Romunije, potrdili so ga tudi v Združenih državah Amerike.

V Sloveniji tovrstnega hepatitisa še niso potrdili, v sosednji Italiji pa je denimo število primerov naraslo na 11.

Kdaj se je bolezen pojavila?

Kot navaja WHO, ni jasno, če gre dejansko za povečanje pogostosti bolezni, ali pa so več primerov odkrili zaradi okrepljene pozornosti.

Nobeden od otrok sicer ni bil okužen s klasičnimi virusi hepatitisa, ki pri otrocih pogosto poteka brez simptomov ali le z manjšo prizadetostjo. Pri številnih izmed obolelih s trenutno obliko pa so zaznali močno povišano raven jetrnih encimov in zlatenico.

Zaradi bolezni mrtev najmanj en otrok

Glede na podatke WHO je doslej 17 otrok potrebovalo presaditev jeter, najmanj eden je umrl. Pri 74 so odkrili prisotnost adenovirusov. Pri organizaciji ob tem poudarjajo, da ti virusi praviloma izzovejo le blažje simptome, kot je obolenje dihalnih poti.

Povezave s covidom?

V teku je tudi preiskava morebitne povezave s pandemijo covida-19. WHO kot možno navaja, da so otroci sedaj bolj občutljivi na adenoviruse, saj so se ti med pandemijo manj prenašali. Preiskujejo tudi domnevo, da bi lahko vlogo igrala dvojna okužba – tako z adenovirusom kot novim koronavirusom.

Hepatitis kot stranski učinek cepljenja proti covidu-19 WHO izključuje, saj večina večina mladih obolelih ni bila cepljena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.