12. 4. 2022, 10:46 | Vir: STA

Nove sankcije proti Rusiji bodo prizadele tudi hčerki Putina

Profimedia

Govornik japonske vlade Hirokazu Macuno je dejal, da je treba sprejeti stroge ukrepe, da bi preprečili nadaljnje zaostrovanje razmer.

Japonska je napovedala nove sankcije proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, ki vključujejo zamrznitev premoženja dodatnih 398 oseb, vključno s hčerama ruskega predsednika Vladimirja Putina ter ženo in hčerko zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Japonska se je tako pridružila skupini držav, ki so sprejele dodatne sankcije zoper Moskvo.

Zmanjšan uvoz premoga iz Rusije

Macuno je dodal, da "nečloveška" dejanja niso bila razkrita le v Buči, ampak tudi v številnih drugih krajih, in poudaril, da ubijanje nedolžnih civilistov krši mednarodno pravo in predstavlja vojni zločin.

Nove sankcije predstavljajo uresničitve petkovih napovedi predsednika vlade Fumia Kišide, ki je takrat napovedal, da Japonska namerava zmanjšati uvoz premoga iz Rusije in ga sčasoma popolnoma ustaviti ter da bo Tokio uvedel dodatne sankcije zoper Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tokio se je o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji tesno posvetoval s partnerji iz skupine G7, je dejal Kišida in ob tem navedel poročila o ruskih grozodejstvih v Ukrajini ter jih prvič označil za vojne zločine.

499 oseb na seznamu

Z novim paketom sankcij, se je število oseb, ki se nahajajo na seznamu japonskih sankcij povzpelo na 499. Med njimi sta zdaj tudi Putinovi hčeri Jekaterina Tihonova in Marija Voroncova ter Lavrovova žena Marija Lavrova in njuna hči Jekaterina.

Večina oseb na seznamu je povezana z dumo - spodnjim domom ruskega parlamenta - in vojsko. Tokio se je odločil sprejeti dodatne sankcije tudi proti 28 ruskim podjetjem in organizacijam, med drugim proti Sberbanki in Alfa Banki. Sankcije tako sedaj zajemajo skupno 47 pravnih subjektov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel