R.S. | 29. 9. 2022, 11:02 | Vir: STA

Nove težave na severu: na plinovodih Severni tok so odkrili ...

Twitter/YourAnonCentral

V političnih in strokovnih krogih se vse bolj uveljavlja prepričanje, da gre za sabotažo. Da gre pri poškodbah plinovodov za namerno dejanje, je med drugim opozorila Evropska unija. 

Na plinovodih Severni tok v Baltskem morju, ki vodita iz Rusije v Evropo, so odkrili še četrto lokacijo uhajanja plina. Mediji poročajo, da so novo uhajanje odkrili na plinovodu Severni tok 2, vendar obalna straža tega za zdaj ni potrdila.

"Plin uhaja na dveh lokacijah na švedski strani in dveh na danski strani," je povedal predstavnik švedske obalne straže, potem ko so v minulih dneh že potrdili tri lokacije uhajanja plina. Pri tem je pojasnil, da sta lokaciji na švedski strani relativno blizu druga drugi.

Številni mediji so poročali, da je bila četrta lokacija odkrita na plinovodu Severni tok 2, vendar obalna straža tega še ni potrdila.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 sta v zadnjih mesecih v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija - domnevno iz maščevanja zaradi sankcij Zahoda po invaziji na Ukrajino - zmanjšala oziroma celo prekinila dobavo plina v Evropo. Čeprav plinovoda, ki ju upravlja konzorcij v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom, trenutno ne obratujeta, je v obeh še vedno plin.

Prepričani, da gre za sabotažo

Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so v ponedeljek na območju plinovodov, ki ležita na globini med 80 in 100 metri, zaznale dve ločeni eksploziji. Na fotografijah, ki jih je posnela danska vojska v gospodarskih conah Švedske in Danske, je bilo videti tri velike gmote mehurčkov na površini vode s premerom od 200 do 1000 metrov.

V političnih in strokovnih krogih se vse bolj uveljavlja prepričanje, da gre za sabotažo. Da gre pri poškodbah plinovodov za namerno dejanje, je med drugim opozorila Evropska unija, ki je že posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in napovedala ukrepanje.

Mnogi na Zahodu so obenem s prstom pokazali na Rusijo, Kremelj pa je obtožbe na račun vpletenosti v uhajanje plina na plinovodih zavrnil kot "neumne in absurdne". Na zahtevo Rusije se bo v petek na to temo sestal Varnostni svet Združenih narodov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.