R.S. | 28. 9. 2022, 18:01 | Vir: STA

Poglejte, kje so bili napadi na plinovode in kakšne bodo posledice

Profimedia

Zaradi uhajanja plina v Baltskem morju so zahodne države zaskrbljene. S prstom so hitro pokazale na Rusijo, ki je vse obtožbe zavrnila. Kako bo incident vplival na Evropo? 

Danski in švedski pristojni organi so 26. septembra zaznali uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. Uhajanje plina so zaznali tudi na plinovodu Severni tok 2. Zaradi uhajanja plina so pozvali danski elektroenergetski in plinski sektor k višji stopnji pripravljenosti. Izdali so tudi opozorilo na razdalji petih navtičnih milj in na višini 1000 metrov severno od otoka Bornholm.

Uredništvo

Izjemna zaskrbljenost zaradi nastalih razmer

"Uhajanje plina iz plinovodov je izjemno redko, zato po incidentih, ki smo jim bili priča v zadnjih 24 urah, vidimo razlog za povečanje ravni pripravljenosti," je takrat v izjavi povedal direktor danske agencije za energijo Kristoffer Bottzauw.

V Rusiji so medtem izrazili "izjemno zaskrbljenost" zaradi nastalih razmer. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na novinarsko vprašanje, ali bi lahko šlo za sabotažo, odgovoril, da trenutno ne izključujejo nobene možnosti.

Fotografije, ki jih je posnela danska vojska, so pokazale velike gmote mehurčkov na površini vode, ki izvirajo iz treh uhajališč plina v gospodarskih conah Švedske in Danske ter imajo premer od 200 do 1000 metrov.

Nemški časnik Tagesspiegel je poročal, da sta bila plinovoda morda poškodovana na račun usmerjenih napadov. Neimenovani vir blizu vlade in pristojnih organov je za časnik dejal, da "vse govori proti naključju". "Ne moremo si predstavljati scenarija, ki ne bi bil usmerjen napad," je dejal njihov vir.

Provokacija Rusije? 

Namestnik poljskega ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz medtem ne izključuje možnosti, da bi bilo lahko uhajanje plina provokacija Moskve. "Žal naša vzhodna soseda nenehno vodi agresivno politiko. Če je sposobna agresivne vojaške politike v Ukrajini, je očitno, da ni mogoče izključiti provokacij, tudi ... v Zahodni Evropi," je opozoril.

Preiskava uhajanja plina na plinovodih Severni tok bi se zaradi pritiska v ceveh in količine uhajajočega plina lahko začela šele po tednu ali dveh. V luči ugibanj, da je uhajanje plina posledica namernih dejanj, pa so norveške oblasti napovedale okrepitev varnosti svojih naftnih objektov. Šlo je za obsežno eksplozijo, zato bo trajalo še nekaj časa, preden bodo preiskovalci lahko analizirali poškodovane cevi, ki sicer ležijo na globini 80 metrov.

Niso mogli preprečiti uhajanja plina

Že v torek je predsednica vlade Mette Frederiksen opozorila, da je uhajanje plina posledica namernih dejanj. Podobno mnenje je zavzela tudi Evropska unija, ki je posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in obljubila odločen in enoten odziv na sabotažo.

Po podatkih švedske obalne straže iz poškodovanih cevi plin tudi uhaja z nespremenjeno močjo. "Žal plina ni mogoče zajeziti ali preprečiti uhajanja. Vendar smo prepričani, da so varnostni ukrepi zadostni za to, da nihče ne bo poškodovan," je povedal tiskovni predstavnik obalne straže.

Cene plina so pred incidentom v Evropi padale, zdaj pa so poskočile za 20 odstotkov, v Veliki Britaniji za kar 33 odstotkov. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ