11. 5. 2022, 13:35 | Vir: STA

Zlovešče napovedi o dostavi plina v Evropo se že uresničujejo

Bobo

Po zadnjih informacijah naj bi Ukrajina uresničila napovedi glede dobave ruskega plina v Evropo prek plinovoda v regiji Lugansk. Kaj se dogaja?

Podatki operaterja ukrajinskega plinovodnega omrežja OGTSU kažejo, da je bilo v torek v Evropo dobavljenega še več kot 88 milijonov kubičnih metrov plina. A kot kaže, današnja dobava ne poteka tako, kot bi morala.

Prek plinovoda v regiji Lugansk običajno v Evropo steče 32,6 milijona kubičnih metrov plina dnevno, kar je skoraj tretjina vsega ruskega plina, ki prek Ukrajine prihaja v Evropo. 

Več objektov ukrajinskega plinovoda pod rusko vojsko

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja je sporočil, da je več objektov prenosnega omrežja na območju, ki ga je zasedla ruska vojska. Zato posledično ne morejo izvajati operativnega in tehnološkega nadzora nad tranzitno točko Sohranivka, kompresorsko postajo Novopskov in drugimi objekti.

Profimedia

To skladno s pogodbami predstavlja okoliščine višje sile in GTSOU ne bo mogel nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo.

O ustavitvi dobave poročajo tudi ruske tiskovne agencije, medtem ko ukrajinska stran informacije še ni potrdila.

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Kijev ves čas poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi, a številne Evropejce skrbi prav dobava plina, saj alternative ruskemu plinu praktično ni.

O nedobavi tudi Gazprom

Ruski energetski velikan Gazprom je potrdil, da prek Ukrajine v Evropo teče manj plina. "Gazprom od 11. maja za tranzit prek ukrajinskega ozemlja dobavlja 72 milijonov kubičnih metrov ruskega plina," je povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov. V sredo je bil obseg naročil pri 95,8 milijona kubičnih metrov.

Iz Gazproma so še sporočili, da niso "dobili nobene potrditve obstoja višje sile". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.