23. 6. 2022, 17:05

Novi podrazličici: prebolevnost in cepivo vam ne bosta pomagala

Profimedia
Novi podrazličici: prebolevnost in cepivo vam ne bosta pomagala (foto: Profimedia)

Omikron še vedno obstaja in še naprej prevladuje v mnogih državah, kljub milijonom cepljenih. 

Nova študija medicinske šole Univerze Harvard trdi, da se zdi, da podvarianti omikrona BA.4 in BA.5 uideta protitelesom tako pri tistih, ki so preboleli okužbo, kot pri tistih, ki so bili v celoti cepljeni. 

"Opazili smo 3-kratno zmanjšanje protiteles, ki jih povzroča cepljenje in okužba, proti BA4 in BA5 v primerjavi z BA1 in BA2, saj sta že bistveno drugačna od prvotnih različic Covid-19," je za CNN povedal dr. Dan Barouch, avtor članka in direktor Centra za virusologijo in raziskave cepiv v Bostonu. 

Vendar je dr. Barouch dodal, da lahko cepiva še vedno zagotavljajo znatno zaščito pred hudo okužbo, in dodal, da si izdelovalci cepiv prizadevajo za proizvodnjo veliko močnejšega obnovitvenega odmerka, ki nas lahko zaščiti pred močnejšimi različicami, kot je Omicron.

Od izbruha Covid-19 na Kitajskem konec leta 2019 je bilo ugotovljenih kar pet različic – Alfa, Beta, Gama, Delta in Omicron, pri čemer je Omicron najbolj prenosljiv.

Še vedno "glavni" koronavirus

Še vedno obstaja in še naprej prevladuje v mnogih državah, kljub milijonom cepljenih. Vendar pa Omicron velja za manj nevaren, saj je stopnja hude okužbe in smrtnosti relativno nizka.

Omikronovi podrazličici BA.4 in BA.5 sta najhitreje razširjeni različici, o katerih so poročali do zdaj, in pričakuje se, da bosta v naslednjih nekaj tednih prevladovali pri prenosu v Združenih državah, Združenem kraljestvu in preostali Evropi, navaja Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni.

Sposobnost cepiva ali predhodne okužbe, da nevtralizira podrazličici BA.4 in BA.5, je glede na študijo, objavljeno v New England Journal of Medicine, nekajkrat nižja v primerjavi s prvotnim koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.