30. 4. 2022, 08:07 | Vir: STA

O čem sta v telefonskem pogovoru spregovorila Joe Biden in predsednik Mehike?

Profimedia

Pred vsemi ostalimi tematikami, tudi vojno v Ukrajini, sta se posvetila predvsem eni, ki se tiče odnosa med državama. 

Predsednika ZDA in Mehike, Joe Biden in Andres Manuel Lopez Obrador, sta v telefonskem pogovoru spregovorila o odnosih med državama, a na prvem mestu o problemu migracij čez južno mejo ZDA, ki naraščajo. Bela hiša je sporočila, da je bil pogovor zelo konstruktiven.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrés Manuel López Obrador (@lopezobrador)

"Največ sta govorila o migracijah in sodelovanju pri usklajevanju ukrepov za zmanjšanje migracij," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Ameriški mejni agenti so v zadnjih treh tednih na južni meji na dan prijeli povprečno 7800 migrantov, kar je petkrat več od povprečja v letih 2014 do 2019 pred izbruhom pandemije. 

Govorila sta tudi o ruski invaziji na Ukrajino pri čemer se Mehika ni pridružila sankcijam proti Moskvi, o globalnih ekonomskih izzivih, pandemiji covida-19, podnebnih spremembah in boju proti trgovini z mamili.

Profimedia

V ZDA bo 23. maja potekla prepoved vstopa prosilcev za azil v ZDA zaradi pandemije covida-19 in Američani se tako praktično kot politično pripravljajo na posledice novega vala migrantov.

Biden ima že tako ali tako težave v javnomnenjskih anketah zaradi tega vprašanja, pri čemer ga napadajo tako z desnega kot levega dela političnega spektra. Republikanci trdijo, da odpira meje, demokrati pa da ne stori dovolj za migrante. Biden po svoji navadi išče srednjo pot.

Napad na migrante se je politično obrestoval Trumpu, ki brez tega ne bi bilo izvoljen, Bidnova politika pa ni odločna ne v eno ne v drugo smer, kar demokratom ne bo koristilo na novembrskih kongresnih volitvah.