23. 12. 2022, 20:57

Ob nemirih v Parizu se je oglasil francoski predsednik Macron

Profimedia

Kaj je povedal o dejanju, ki je pretreslo Pariz in celotno Francijo?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obsodil streljanje v Parizu, v katerem so bili ubiti trije ljudje, še štirje pa ranjeni, in ga označil za nameren napad na Kurde. Napad je obsodil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je že izrazil sožalje žrtvam in njihovim družinam. Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se je odzvala na napad in na Twitterju zapisala, da sovraštvo nikoli ne sme zmagati.

"Kurdi v Franciji so bili tarča podlega napada," je na Twitterju zapisal Macron in dodal, da je v mislih z žrtvami in njihovimi družinami. Scholz pa je današnji napad označil za grozljivo dejanje, ki je pretreslo Pariz in celotno Francijo.

Napad na kurdski center

V središču Pariza je prišlo do streljanja, v katerem so bili ubiti trije ljudje, še štirje pa so bili ranjeni. Po navedbah očividcev je napadalec sprva vstopil v tamkajšnji kurdski kulturni center, nato pa še v sosednji frizerski salon. Policisti so 69-letnega strelca kmalu prijeli in sporočili, da je nevarnosti konec. Motiv za napad zaenkrat ostaja neznan.

Po navedbah tožilstva ima napadalec, sicer upokojeni strojevodja, burno zgodovino rasističnega nasilja.

Strelec je načrtno iskal tujce

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je dejal, da je načrtno iskal tujce, vendar za zdaj še ni znano, ali se je osredotočil izključno na Kurde.

Napad je povzročil kaos, saj je bil Pariz po letu 2015 tarča več islamističnih napadov, pa tudi prizorišče občasnih strelskih obračunov med tolpami. V luči napada so oblasti odredile poostritev varnostnih ukrepov na zbirališčih Kurdov v Franciji in v turških diplomatskih uradih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol