J. Z. | 9. 9. 2022, 10:00

Z novim kraljem so Britanci dobili kraljevo SOPROGO, ne pa tudi kraljice. Kdo se je tako odločil?

Profimedia

Ob smrti Elizabete II. je kralj postal princ Charles, ki si je izbral kraljevo ime Karel III. S tem je nov položaj dobila tudi njegova žena, za katero se je dolgo ugibalo, ali bo zaradi svoje burne preteklosti sploh lahko dobila kraljevi naziv. Kako so se odločili na kraljevem dvoru?

Camilla Parker Bowles je bila dolgo časa v nemilosti Britancev. Številni so ji očitali, da je bila kriva za propad zakona med princem Charlesom in princeso Diano. Mnenje o njej se je še poslabšalo, ko se je Camilla nekaj let po Dianini smrti poročila s princem. 

Njuni zvezi je bila dolga leta nenaklonjena tudi britanska kraljica Elizabeta II., ki se že, ko sta bila mlada, ni strinjala, da bi se par poročil. Tudi to je bil eden od razlogov, da sta se za nekaj časa razšla in si ustvarila vsak svojo družino. A dolgo nista zdržala drug brez drugega, poročajo britanski mediji. Po smrti princese Diane sta javno priznala svojo zvezo in se nato tudi poročila. Britance pa je dolgo časa mučilo vprašanje, kakšen bo naziv 75-letne Camille po smrti kraljice

Kot kaže, se je kraljica v zadnjem letu svojega življenja omehčala in pozimi sporočila nekaj, kar je presenetilo številne. Britancem je pojasnila, da želi za snaho Camillo status kraljice soproge, ko bo njen sin Charles postal kralj. Ob tem je izrazila upanje, da bodo Britanci Charlesu in Camilli nudili enako podporo, kot so jo njej.

Profimedia

Charles in Camilla sta ob tej novici februarja sporočila, da sta "ganjena in počaščena". Prav ta poteza je končala dolgoletne nejasnosti o tem, kakšen bo Camillin naziv. 

Združila ju je ljubezen do konj

Charles in Camilla sta se spoznala leta 1970 na tekmi pola. Camilla naj bi takrat Charlesu dejala: "Moja prababica naj bi bila ljubica tvojega prapradedka." V ljubezensko zvezo sta se zapletla leta 1971, ko je Charles spoznal Camillo s kraljevo družino, a sta jo prekinila, ko se je on vrnil v mornarico. Nepotrjene govorice so, da je bil glavni razlog njunega razhoda ta, da kraljeva družina Camille ni imela za dovolj dobro, da bi se poročila s princem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall (@clarencehouse)

Camilla se je kmalu poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom, nekaj let za tem pa se je princ Charles poročil z Diano. Čeprav sta bila oba v zakonu, sta se Charles in Camilla še naprej dobivala. Dve leti po tragični smrti princese Diane pa sta javno priznala zvezo in se leta 2005 tudi poročila. 

Njuna poroka ni minila brez zapletov: civilne zakonske zveze nista mogla skleniti na gradu Windsor, zato sta se morala poročiti v mestni hiši. Elizabeta II. se poročnega obreda ni udeležila, prišla je le na cerkveni blagoslov. Poroko sta morala zaradi smrti papeža Janeza Pavla II. celo prestaviti za en dan.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec