R. K. | 22. 2. 2023, 13:32

Objavljamo seznam 10 najnevarnejših letališč: bi si upali pristati? (VIDEO)

Profimedia

Nekatera so nevarna zaradi svoje lege, druga zaradi svojih pristajalnih stez, vsem pa je skupno, da lahko potnikom poženejo strah v kosti.

Čeprav se podaljšan velikonočni vikend zdi še precej oddaljen, številni Slovenci že načrtujejo oddih v bolj ali manj oddaljenih krajih. Mnogi se bodo na dopustovanje odpravili z letalom. Ker pa vsa svetovna letališča niso enako varna, objavljamo seznam desetih, ki potnike najbolj prestrašijo, zato se jim je najbolje izogniti, še preden rezervirate svoj naslednji polet. 

Potniki se ne zavedajo nevarnosti

Prvo letališče, ki se je znašlo med deseterico najnevarnejših, je letališče Paro v Butanu. Razlog za dramatične pristanke na tem letališču je dejstvo, da ga obdajajo himalajski vrhovi, ki segajo več kot 6.000 metrov v višino.

Številni potniki se nevarnosti niti ne zavedajo, dokler se ne znajdejo neposredno pred pristankom. Le najbolj izkušeni piloti lahko med pristajanjem na tem letališču letalo obdržijo pod popolnim nadzorom in se varno prebijejo mimo pobočij, obdanih z visokimi drevesi, piše Dnevnik.hr.

Pristanek tik nad glavami ljudi

Na seznamu najbolj nevarnih letališč se je znašlo tudi letališče Princess Juliana na Karibih. Težava, s katero se spopada to letališče, je kratka pristajalna steza, ki je dolga le 2.180 metrov. To je sicer dovolj za manjša in srednje velika letala, ne pa tudi za velika, kot sta boeing 747 in airbus A340.

Kljub temu tam pristajajo tudi velika letala. Njihovi piloti to storijo tako, da poletijo tik nad glavami ljudi, ki uživajo na plaži, in se pri pristanku skoraj dotaknejo ograje, ki označuje začetek pristajalne steze.

Na seznamu tudi ameriško letališče 

Med nevarna spada tudi letališče Ronald Reagan v glavnem mestu ZDA Washington DC. Piloti, ki vzletajo in pristajajo na tem letališču, morajo biti zelo spretni, saj pristajalna steza leži med dvema zaprtima območjema, kjer stojijo strateško pomembni objekti, kot sta Pentagon in sedež zunanje obveščevalne agencije CIA.

Letala morajo pri vzletu s tega letališča zelo hitro pridobiti hitrost in ostro zaviti v levo, da ne zadenejo Bele hiše.

Letalo med pristankom prečka cesto

Nevarno je tudi letališče na Gibraltarju, ki leži med Sredozemskim morjem in španskim mestom Algeciras. Pristajalna steza je tam še krajša kot tista na Karibih. Dolga je le 1.830 metrov. To od pilota zahteva izjemno natančnost.

Za nameček pristajalna steza gibraltarskega letališča prečka tudi glavno cesto proti kopenski meji s Španijo, zaradi česar jo je treba zapreti ob vsakem vzletu ali pristanku letala.

Izgubljanje višine povsem normalno

Obstajajo pa tudi letališča, ki imajo še krajše pristajalne steze. Takšno je na primer letališče v mestu Matekane, ki leži v afriški Kraljevini Lesoto. Tamkajšnja pristajalna steza je dolga le 416 metrov in se nahaja na robu gorskega kanjona na višini 2.303 metrov.

Če poletite s tega letališča in začnete takoj po vzletu izgubljati višino, to ni tako zelo nevarno, so zapisali pri Dnevnik.hr.

Letališče v bližini hiš

Med gorami leži tudi letališče Toncontin v Hondurasu. Pilot, ki želi pristati na tem letališču, mora zato, preden se dotakne tal, zaviti 45 stopinj v levo. Kratka je tudi steza letališča, ki je dolga le 1.864 metrov in leži v zaprti dolini.

Za nameček se letališče Toncontin, ki leži na 1.005 metrov nadmorske višine, nahaja tudi v neposredni bližini hiš, cest, restavracij in bencinskih črpalk. Največje letalo, ki ga lahko sprejme, je boing 757.

Letala odvisna od plimovanja

Letala redno pristajajo tudi na letališču Barra, ki leži v plitvem zalivu na enem od majhnih škotskih otokov. A pristajanje tam je odvisno od plime in oseke, kar je razlog, da na tem letališču ni mogoče vedno pristati.

Še eno ameriško letališče

Na seznamu nevarnih letališč je tudi Mednarodno letališče Johna F. Kennedyja, ki leži v New Yorku. Piloti, ki tam pristajajo, morajo biti izredno previdni, da ne naletijo na letala, ki prihajajo na sosednji letališči La Guardia in Newark. Preden pristanejo na stezi 13L, se morajo piloti držati zgornje meje 4.575 metrov in vidljivosti 8,25 kilometra.

Oster zavoj v desno in najkrajša pristajalna steza na svetu

Nevarnost obstaja tudi med pristajanjem na letališču Madeira na Portugalskem, ki leži med gorami in Atlantskim oceanom. Piloti, ki tam pristajajo, morajo letalo najprej obrniti proti gorovju, nato pa v zadnjem trenutku v zadnjem trenutku zaviti ostro v desno.

Najkrajša pristajalna steza se nahaja na letališču Hwang Ho na otoku Saba, ki leži na Nizozemskih Antilih. Dolga je le 396,5 metra, piloti, ki tam vzletajo ali pristajajo, pa se morajo boriti tudi z močnimi vetrovi, so zapisali pri Dnevnik.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.