Nikola Vuković | 15. 9. 2023, 10:40

Obtožen sin ameriškega predsednika: grozi mu do deset let zapora

Profimedia

Sin ameriškega predsednika se je znašel v resnih težavah.

Bo ameriški predsednik Joe Biden v prihodnje svojega sina obiskoval kar v … zaporu?! Takšne in drugačne afere, ki se vlečejo že vrsto let in so bile ena glavnih tem v prejšnji predsedniški kampanji, bodo dobile sodni epilog. Potem ko je predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy napovedal, da bo sprožil preiskavo, ki bi lahko vodila do odstavitve predsednika, njegovega sina pa obtožil "kulture korupcije", zdaj mediji v ZDA poročajo, da bo Hunter Biden kmalu priveden pred sodišče. Grozi  mu do 10 let zapora.

Bidnov sin Hunter je bil že obtožen nezakonitega posedovanja orožja in utaje zveznih davkov, mediji pa so poročali tudi, da je Hunter po bratovi smrti leta 2015 priznal, da ima težave z odvisnostjo od mamil. V preteklem obdobju se je po ameriški javnosti šušljajo, da je Hunter mlajši v zameno za nižjo kazen krivdo že priznal. Toda dogovor, ki naj bi ga sklenil s tožilstvom in ki naj bi vključeval priznanje kaznivega dejanja davčne utaje in nedovoljene posesti strelnega orožja ob uživanju prepovedanih drog, je konec julija padel v vodo, saj ga sodnik ni želel podpisati. Hunter Biden je nato nemudoma začel glasno poudarjati, da je nedolžen.

Profimedia

Vendar so zdaj pogajanja o priznanju krivde dokončno končana in Hunter Biden je bil uradno obtožen. Najvišja zagrožena kazen je deset let zapora, a so bile v preteklosti kazni običajno nižje. Hunter Biden je prvi sin sedanjega predsednika, ki je bil obtožen. V luči naštetega ni nepomembno, da se je tudi Joe Biden znašel na udaru zaradi zaradi domnevnih nezakonitih poslov in korupcije. Tudi predsedniku grozi obtožnica.

Zagotovo bo zdaj najbolj zanimivo, kako bo vse to vplivalo na Bidnovo kandidaturo za prihajajoče predsedniške volitve, kjer bo njegov protikandidat verjetno spet Donald Trump, ki je bil najbolj oster v očitkih proti predsedniku in njegovemu sinu. Vprašanje je, kako se bodo na vse to odzvali Bidnovi demokrati. Zanimivo bo spremljati tudi, ali bodo republikanci uspeli v svoji nameri po odstavitvi predsednika, o kateri bo verjetno največ govora v prihodnjem obdobju. Vsekakor nas čaka zelo zanimiva predsedniška kampanja dveh politikov, ki jih spremljata številne afere.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol