A. B. | 5. 1. 2023, 10:02 | Vir: STA

Od papeža se bo poslovilo 70.000 vernikov: v Vatikanu tudi Nataša Pirc Musar

Profimedia/Twitter/ABC News/fotomontaža

70.000 vernikov je in še bo izreklo svoje zadnje slovo. 

V Vatikanu so se ob 9.30 začele pogrebne slovesnosti za zaslužnega papeža Benedikta XVI. Prvič v zgodovini jih vodi naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Na vatikanski trg svetega Petra se je ob tej priložnosti zgrnilo na tisoče vernikov in cerkveni dostojanstveniki, pogreba se udeležujejo tudi številni državniki.

Verniki so se od Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, lahko poslovili od ponedeljka do srede zvečer v vatikanski baziliki svetega Petra. Glede na navedbe Vatikana je baziliko, kjer je ležal, obiskalo okoli 200.000 ljudi.

Nato so truplo pokojnega papeža prestavili v krsto iz lesa ciprese, vanjo pa priložili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja. Po pogrebni slovesnosti bodo krsto položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa.

Slovesen pogreb

Pogreb Benedikta XVI. bo na željo pokojnika slovesen, a preprost, a kljub temu brez primere v zgodovini. Prvič v zgodovini jih namreč vodi naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ni državniški. Na njem pričakujejo okoli 70.000 vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike in kronane glave.

Iz Slovenije so udeležbo na pogrebu napovedali predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tja ga bodo položili takoj po pogrebni slovesnosti.

Ob pogrebu veljajo strogi varnostni ukrepi. Med drugim je zaprt zračni prostor nad Vatikanom, za varnost bo skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.

Odstopil leta 2013 

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu katoliške cerkve in drugi v skoraj 500 letih, ki ni bil Italijan, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Profimedia

Zaradi šibkega zdravja je odstopil 28. februarja 2013 kot prvi papež po več kot 600 letih, s tem pa odprl pot za izvolitev svojega naslednika, papeža Frančiška. Od svojega odstopa je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu, Cerkev pa je vodil Frančišek. Že več mesecev je bilo znano, da je Benedikt XVI. fizično šibak in da komaj govori, njegovo zdravje pa se je močno poslabšalo prejšnji teden.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol