Iz Beograda Nikola Vuković | 19. 12. 2023, 14:25

Kako je predsednik vplival na rezultate volitev v Srbiji? Ne boste verjeli, kaj so razkrili opazovalci

Profimedia

Ni sodeloval na volitvah, a je kljub temu odigral ključno vlogo. Celo mednarodni opazovalci so zgroženi nad tem, kako se je pred volitvami v Srbiji obnašal predsednik države Aleksandar Vučić.

Kampanjo pred volitvami v Srbiji sta zaznamovali ostra retorika in zloraba javnih sredstev, so poudarili na konferenci urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR). Vladajoča stranka je imela sistematično prednost, ki je ustvarila nepravične pogoje na volitvah, pri vsem tem je prevladovalo dejstvo, da se je v kampanjo vključeval predsednik države Aleksandar Vučić, so nadaljevali pri ODIHR.
 
"Organi za nadzor medijev so bili v obdobju pred volitvami neučinkoviti, regulativni organ za digitalne medije REM pa preveč pasiven," so kritike kar deževale. Kot navajajo pri uradu ODIHR, so bile volitve tehnično že res dobro organizirane, vendar so potekale v družbeno in politično razdeljenem okolju. Potekala je zelo polarizirana kampanja, zaznan je bil visok nivo negativne kampanje in širjenje strahu. "Zaskrbljeni smo zaradi pogostih in predčasnih volitev, ki preprečujejo demokratičnim institucijam, da pravilno delujejo in dajo rezultate," so povedali predstavniki ODIHR.

Naslednja stvar, ki je povzročila zaskrbljenost, je vloga predsednika, ki ni bil kandidat, vendar je sodeloval v kampanji, kar je eni od list dalo prednost, so poudarili na tiskovni konferenci. Opazili so tudi vseprisotnost predsednika Aleksandra Vučića in pristransko obravnavo v medijih. "To resno podira poštene pogoje v volilnem tekmovanju, saj bi moral biti predsednik nevtralna figura, ki izraža nacionalno enotnost," so pojasnili opazovalci volilnega dogajanja v Srbiji.

Profimedia

Nepravični volilni pogoji in domnevne manipulacije z glasovi so "zelo resen problem", s katerim se morajo ukvarjati institucije Srbije. Opazili so, kot navajajo, skupinsko glasovanje in kršenje tajnosti glasovanja. "Videli smo resne nepravilnosti, kot so kupovanje glasov in vstavljanje glasov v volilne skrinjice," so povedali predstavniki ODIHR.

Klemen Grošelj, vodja delegacije evropskega parlamenta, je dejal, da je bil nivo politične debate nizek, pritisk na volivce in osebna diskreditacija nasprotnikov pa sta skrb vzbujajoča elementa, ki sta brez dvoma padla v oči. "Zaskrbljeni smo zaradi napadov in jezika, ki se uporablja proti novinarjem in članom civilne družbe," je dejal Grošelj. Ko so ga vprašali, ali so nepravilnosti dovolj velik razlog za razveljavitev rezultatov glasovanja, je vodja ODIHR Albert Jonson dejal, da opazovalci niso v položaju, da bi govorili o tem: "Večinoma imamo nekaj priporočil in ta so zelo pomembna. Po končani misiji ostajamo v stiku z oblastmi Srbije."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord