Iz Beograda Nikola Vuković | 19. 12. 2023, 09:16

V Beogradu so strasti močno razvnete: zaradi "volilne kraje" na ulicah več tisoč ljudi (VIDEO)

Profimedia/Nikola Vuković/fotomontaža

Vučićevi mediji se v Srbiji delajo, kot da je bil ponedeljkov večer v Beogradu povsem miren. Medtem pa je bilo na ulicah prestolnice več tisoč nezadovoljnih prebivalcev ...

Nedeljske volitve v Srbiji niso prinesle nobenih novosti na republiški ravni, saj je lista predsednika Aleksandra Vučića osvojila absolutno večino in bo lahko sama oblikovala vlado

Podobno je tudi v številnih pokrajinah in mestih, morda še največ negotovosti pa vlada v prestolnici Beogradu. Zelo tesen izid volitev v glavnem mestu je razlog, da še vedno ni znano, kdo bo na oblasti v največjem srbskem mestu. Kar zadeva volitve v Beogradu, je opozicija prepričana, da so se zgodile številne nepravilnosti, da je aktualna oblast celo kupovala glasove in volivce vozila od drugod. Prav zaradi tega je v ponedeljek sledil protest, ki se ga je pred stavbo republiške volilne komisije (RIK) udeležilo nekaj tisoč ogorčenih prebivalcev Beograda.

Njihovo sporočilo je bilo jasno: "Zahtevamo ponovitev volitev!" Na kraju dogodka so bile prisotne številne televizijske ekipe in tudi policija, ki je bila ves čas v stanju pripravljenosti. Ljudje so bili besni in na robu upora, jeza prebivalcev glavnega mesta je bila več kot očitna. "Lopovi, lopovi!" je v Beogradu odmevalo v ponedeljkovih večernih urah.

Padale so težke besede, hude obtožbe in celo odmevne napovedi. Opozicijska politika Marinka Tepić in Miroslav Aleksić sta med drugim izjavila, da bosta gladovno stavkala, dokler se volitve v Beogradu ne bodo ponovile. Znotraj RIK se je medtem odvil sestanek opozicijskih politikov s predstavniki republiške volilne komisije, ki je trajal več ur. "Hočemo dejanja!" so medtem zunaj vzklikali nezadovoljni državljani, ki naj bi se že danes spet zbrali na beograjskih ulicah.

"Mestna volilna komisija je zavrnila uvrstitev na dnevni red zahtevo liste Srbija proti nasilju za razveljavitev volitev na ravni Beograda. Tukaj ni govora o volitvah, to je klasična kraja. Pričakujemo, da se bodo pridružile tudi druge politične organizacije, pa tudi mednarodna skupnost," je za Novo povedal Miroslav Aleksić.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol