Rebeka Sivka | 3. 5. 2022, 06:30

EKSKLUZIVNO: Odpravili smo se v kraj, kjer je pred točno 15 leti izginila najbolj znana deklica na svetu

Uredništvo/Profimedia

Naša novinarka Rebeka Sivka je s prijateljem sredi februarja obiskala kraj na jugu Portugalske, ki ne slovi le po izjemni lepoti, temveč tudi po izginotju takrat 3-letne britanske deklice Madeleine McCann. Njena novinarska radovednost jo je popeljala do sobe, od koder je izginila Madeleine.

S prijateljem Manuelom sva sredi februarja obiskala Praio da Luz, kraj na jugu Portugalske, ki ne slovi le po izjemni lepoti, temveč tudi po izginotju takrat 3-letne britanske deklice Madeleine McCann. 

Primer Madeleine McCann ostaja eden najbolj razvpitih nerazrešenih izginotij otrok, ki že natanko 15 let buri duhove. Triletna Britanka sredi noči izgine v prestižnem hotelskem kompleksu v kraju, ki je veljal za varnega. Do danes ni znano, kaj se je z njo zgodilo. Izginotje še vedno ostaja zavito v tančico skrivnosti in odpira več vprašanj, kot daje odgovorov.

Na kratko o primeru

Nenavaden primer mnogi spremljajo že od prvega dne. Med njimi sem tudi sama. Kot ves svet se tudi jaz sprašujem, kje je svetlolaska in kakšno usoda jo je doletela 3. maja 2007. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madeleine Mccann (@find.madeleine02)

Sta jo ponesreči ubila starša ali jo je odnesel neznan moški? To sta namreč dve glavni pojasnitvi izginotja, s katerima se je od začetka ukvarjala policija. A kot kaže, oblast staršev ne sumi več, saj so letos po skoraj 15 letih razkrili prvega uradnega osumljenca. Gre za nemškega pedofila, proti kateremu naj bi policija imela močne dokaze. 

Čeprav o konkretnih dokazih ni veliko znanega, je jasno, da je primer za vedno zaznamoval majhno obmorsko mestece na jugu Portugalske, v katerem sem preživela nekaj dni.

Domačini želijo pozabiti

Po sprejemu v hotelu, kjer sem bivala, sem receptorju postavila še zadnje vprašanje. “Mi lahko poveste karkoli o Madeleine McCann?” Soba je postala tiha, vsi so onemeli, kar mi je dalo vedeti, da sem postavila nezaželeno vprašanje. Sledil je nepričakovan odgovor. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MadeleineMCCmissing (@madeleinemccmissing)

“Preprosto ne morem verjeti, da nas po 15 letih ljudje še vedno sprašujejo o njej, mi odgovori presenečeni receptor in pove, da je na usodni dan delal v istem hotelu kot zdaj.

Doda, da so ves kraj za več tednov zavzeli novinarji in policisti, kar je zelo motilo tamkajšnje prebivalce. Zaradi izginotja deklice je bilo kar nekaj odpovedi rezervacij, vendar se je življenje kmalu vrnilo v stare tirnice. 

“Tukaj ljudje neradi govorijo o deklici, minilo je 15 let in hočejo naprej živeti normalno življenje. Želijo samo pozabiti, prizna. V njegovem glasu čutim tesnobo. Prepričam ga, da mi na zemljevidu označi hotel, kjer je izginila svetlolaska. Presenečena ugotovim, da se nahaja v neposredni bližini. 

Edino stanovanje brez številke

Ko z Manuelom prideva do hotela Luz Ocean Club Apartments, nimava nobenega dvoma - tukaj je izginila 3-letna deklica. Stavba je videti skoraj popolnoma enako kot na fotografijah, ki se vse od leta 2007 pojavljajo v medijih. Manuel, ki je Portugalec, sarkastično pripomni, da je to tipično za njegovo državo: “Tukaj traja stoletje, da se kaj popravi in prenovi”.

Stanovanje, kjer je izginila Britanka.

Stanovanje, kjer je izginila Britanka.

Uredništvo

Gre za velik in razkošen hotelski kompleks, z bazeni in teniškimi igrišči. Na internetu najdeva, da je Madeleine izginila v stanovanju 5A. Sprva kaže, da bova zaradi velikosti hotela potrebovala nekaj časa, da ugotoviva, kje natančno je lokacija tega stanovanja. Iskanje nama olajšajo označene številke na stanovanjih. Ko ga najdeva, sva začudena, saj je edino stanovanje brez številke pred vhodnimi vrati. 

Hotelski kompleks, v katerem je bivala družina.

Hotelski kompleks, v katerem je bivala družina.

Profimedia

Napačno sva predvidevala, da se stanovanje ne uporablja več v turistične namene. Med najinim pogovorom iz stanovanja 5A pride turistka, ki je več kot očitno tu na počitnicah. Ker stojiva blizu njenega vhoda in v njo dobesedno strmiva, se odločiva, da je bolje, da se malo oddaljiva in je ne ogovoriva.

“Američani bi tukaj postavili trgovino in muzej”

Na mestu ni nobenih sledi o Madeleine. Nobenih plakatov ali pozivov, ki bi nakazovali, da je tukaj izginila najbolj iskana deklica na svetu, za iskanje katere so porabili že več kot 10 milijonov evrov, kar je največ v zgodovini pogrešanih oseb. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzana Forno (@suzanaforno)

Manuel pripomni: “Če bi se to zgodilo v Ameriki, bi na mestu postavili trgovino in muzej, z njenimi igračami in stvarmi. Tukaj pa želijo samo prikriti, da se je nekaj takega zgodilo”. 

Praio da Luz zapustiva željna izvedeti še več, a se obenem zavedava, da vseh odgovorov morda nikoli ne bova dobila. Kot tudi ne njena starša, ki sta ob obletnici objavila čudovit citat, ki si ga lahko preberete v naslednjem članku.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec