16. 4. 2024, 12:34 | Vir: STA

V času poletnih olimpijskih iger delo od doma?! Predlog razburil številne

Profimedia

Odgovorni pojasnili, zakaj želijo sprejeti tak ukrep.

Olimpijske igre s sabo prinašajo številna pričakovanja in tudi različne skrbi lokalnega prebivalstva. Eno izmed njih po poročanju Guardiana vzbuja tudi predlog, da bi Parižani v času iger delo opravljali od doma. Za številne meščane ta predlog obuja spomine na čas pandemije novega koronavirusa.

Omenjeni ukrep so oblasti sprejele predvsem zato, da bi med igrami razbremenile javni potniški promet. Takšno ravnanje pa marsikoga spominja na dogajanje v času covida-19 in zato pri ljudeh vzbuja nelagodje. Posamezniki se celo bojijo, da bi oblasti v času iger s cest in ulic odstranile brezdomce, da ti ne bi skazili podobe mesta.

Politike medtem skrbijo napovedi nekaterih Parižanov, da bodo med igrami zapustili mesto ali oddajali stanovanja po zasoljenih cenah. Slednje so sicer poskočile tudi, ko gre za turistične nastanitve, saj naj bi cene prenočitev poletele v nebo. Turistični delavci v času iger pričakujejo 16 milijonov obiskovalcev, doslej pa so organizatorji prodali osem milijonov vstopnic za igre.

Sive lase prirediteljem povzroča onesnaženost reke Sene, ki bo gostila tekmovanja v daljinskem plavanju in triatlonu. Francozi doslej še niso predstavili alternativne lokacije v primeru njene prevelike onesnaženosti, čeprav francoski predsednik Emmanuel Macron zatrjuje, da bo v njej plaval kar sam.

Težave povzroča tudi vzpenjajoča se skrajna desnica, ki jo skrbi interpretacija pesmi Edith Piaf na uvodni slovesnosti v Maliju rojene pevke Aye Nakamure. Po poročanju Guardiana obstaja še bojazen pred stavkami sindikatov in finančnimi preiskavami povezanimi s konflikti interesov in favoriziranjem ponudnikov.

Po drugi strani pa bodo OI v Parizu imele za polovico manjši ogljični odtis v primerjavi s prejšnjimi. Prednost je tudi dejstvo, da ni bilo treba zgraditi veliko infrastrukture, kar bo preprečilo njeno propadanje po koncu tekmovanj. "Za zdaj gre vse po načrtih in to je najbolj pomembno," je dejal predsednik organizacijskega odbora Tony Estanguet.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord