10. 11. 2023, 14:50 | Vir: STA

Putinov tesni prijatelj neomajno oporeka članstvu Ukrajine v EU

Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban zavrača začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, kot je ta teden priporočila Evropska komisija. Kot je danes dejal Orban, Ukrajina nikakor ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU.

"Ukrajina v nobenem oziru ni v stanju, da bi se pogajala o pristopu EU," je za madžarski radio dejal Orban. Država, ki se sooča z rusko agresijo, je po njegovem prepričanju daleč od članstva v povezavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Stališče Madžarske je jasno, to je, da se pogajanja ne bi smela začeti," je dodal Orban.

Evropska komisija je v sredo priporočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Sedaj morajo o tem soglasno odločiti države članice EU. Orbanove izjave postavljajo pod vprašaj potrebno soglasje sedemindvajseterice.

Profimedia

Orban je sicer zanikal, da bi bilo madžarsko nasprotovanje povezano s tem, da Bruselj blokira sprostitev evropskih sredstev Budimpešti zaradi domnevnega kršenja vladavine prava in človekovih pravic. Bruselj namreč zadržuje skoraj 30 milijard evrov sredstev za Madžarsko.

Orban še naprej ohranja poseben odnos z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se je pred tremi tedni sestal ob robu srečanja predsednikov držav in vlad v kitajskem Pekingu, kar je vzbudilo neodobravanje v EU.

Medtem ko je Madžarska doslej podprla sankcije EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, pa je Budimpešta zagrozila, da bo blokirala večmilijardno pomoč EU Kijevu, pri čemer je bila kritična do obravnave madžarske manjšine v Ukrajini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol