STA/M.P. | 8. 8. 2022, 11:00

Orban je na Hrvaškem zašel v težave, kaj se mu je zgodilo?

Profimedia/fotomontaža

Po poročanju hrvaških medijev se je madžarskemu premierju pri njih pripetilo nekaj zelo neprijetnega. V kaj je zabredel?

Na hrvaški obali te dni dopustuje madžarski premier Viktor Orban. Konec tedna so ga najprej opazili na Braču in nato še na Visu. In prav na Visu se mu je po pisanju hrvaškega časnika Slobodna Dalmacija pokvaril gumenjak.

A se je na koncu vendarle vse dobro izšlo.

Skupna fotografija na Instagramu

O Orbanovem obisku so javnost kar prek Instagrama prvi seznanili lastniki gostilne Gajeta v Milni na otoku Brač. Ob njihovo skupno fotografijo s pomembnim gostom so pripisali: "V čast nam je bilo gostiti gospoda Viktorja Orbana." A so med enega od ključnikov zmotno dodali, da gre za predsednika, namesto za premierja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba Gajeta (@konoba_gajeta)

Orbana je nato na Visu fotografiral še nekdanji sodelavec Slobodne Dalmacije Boris Vrkić. "Pokvaril se mu je gumenjak, zato sem njega, ženo in varnostnika zapeljal do obale. Bili so dobro razpoloženi," je za časnik povedal Vrkić.

So mu Hrvati že oprostili sporne izjave? 

Orban je julija 2020 svojim sodržavljanom svetoval, naj več letujejo na Balatonu, manj pa na Jadranu. A sam se je nato še isto leto odpravil na dopust na Mljet.

Hrvaško morje je nazadnje spet omenil pred tremi meseci, ko je izjavil, da njegova država ne bi imela problemov z embargom na uvoz ruske nafte, če ji ne bi odvzeli morja. Pri tem je očitno (spet) mislil na hrvaško obalo, katere deli so nekoč pripadali Madžarski.

Orban Madžare poziva, da več dopustujejo na jezeru Balaton, sam pa medtem hodi na Hrvaško.

Orban Madžare poziva, da več dopustujejo na jezeru Balaton, sam pa medtem hodi na Hrvaško.

Profimedia

Na njegovo izjavo se je takrat takoj odzvalo hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve. Sporočili so, da Hrvaška ostro obsoja izjavo madžarskega premierja in vse ozemeljske težnje do sosednjih suverenih držav, ter opozorili, da takšne izjave po nepotrebnem rušijo dobrososedske odnose.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.