6. 5. 2022, 15:54 | Vir: STA

Orban: predlog komisije "jedrska bomba" za madžarsko gospodarstvo

Profimedia

V Bruslju so nekaterim članicam pripravljeni podaljšati pripravljalno obdobje. Je za Madžarsko to dovolj?

Madžarska ne namerava podpreti novega svežnja sankcij EU, ki vključuje embargo na uvoz nafte, je dejal predsednik vlade Viktor Orban. Dodal je, da bi sedanji predlog Evropske komisije pomenil "jedrsko bombo" za madžarsko gospodarstvo, ki je odvisno od ruske nafte.

V Bruslju poudarjajo, da skušajo upoštevati posebnosti in pomisleke članic EU.

Za državni radio je Orban opozoril, da bo Madžarska potrebovala pet let in ogromno količino naložb v rafinerije in naftovode, da bo lahko preoblikovala svoj sedanji sistem, ki je približno 65-odstotno odvisen od ruske nafte. Pri tem se je vprašal, ali je smiselno vlagati v tako obsežne naložbe za rezultat, ki bo viden v štirih do petih letih, medtem ko se vojna v Ukrajini odvija zdaj.

"Ne želim se prerekati z EU, ampak sodelovati, vendar je to mogoče le, če bodo upoštevali naše interese," je dejal in dodal, da Madžarska pričakuje nov predlog Evropske komisije.

Hkrati je dejal, da Madžarska ne bo podprla uvrstitve vodje ruske pravoslavne cerkve patriarha Kirila na črno listo, saj gre za vprašanje verske svobode.

Ponovil pa je tudi stališče Madžarske, da v sosednjo Ukrajino ne bo poslala nobenega orožja, saj bi te pošiljke lahko postale tarče ruskih napadov na območju, kjer živijo tudi etnični Madžari.

Evropska komisija je sicer v sredo predlagala doslej najstrožji sveženj sankcij proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, vendar se je več držav, ki jih skrbijo posledice prekinitve uvoza ruske nafte, dogovoru zoperstavilo.

Peščica vzhodnih držav EU je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev, čeprav je komisija sporočila, da bosta Madžarska in Slovaška za tranzicijo imeli na voljo čas do konca leta 2023.

V Bruslju potrdili, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prejela pismo premierja Orbana, v katerem ta navaja določene pomisleke glede Madžarske v kontekstu pogovorov, ki potekajo o novih sankcijah povezave na uvoz ruske nafte.

Po besedah govorca komisije Erica Mamerja razumejo, da so nekatere države članice v zelo specifičnem položaju zaradi svojega geografskega položaja ali zaradi odvisnosti od ruske nafte in plina. Te pomisleke in posebnosti so tudi upoštevali v svojem predlogu sankcij.

V luči težavnega poteka pogajanj o predlogu o šestem svežnju sankcij, o katerem danes v Bruslju razpravljajo stalni predstavniki članic EU, pa je dejal, da se je komisija pred predstavitvijo predloga posvetovala z državami članicami.

"Ne samo za ta sveženj, ampak tudi za vse prejšnje svežnje smo vodili intenzivna posvetovanja z državami članicami," je pojasnil. A to še ne pomeni nujno, da obstaja soglasje med članicami že pred predstavitvijo predloga, je opozoril.

Evropska komisija je, da bi naslovila pomisleke Madžarske in tudi Slovaške, po navedbah virov pri EU tema članicama omogočila izjemo na nakup ruske nafte do konca leta 2024. Izjemo pri embargu na rusko nafto naj bi dobila tudi Češka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord