K. Ž. | 10. 2. 2024, 22:40

Saj ni res, pa je: organizacija za zaščito živali PETA poziva k prepovedi vrtiljakov ... z živalskimi motivi?!

Profimedia

PETA je presenetila javnost z dvomljivo zahtevo, ki bi lahko prizadela marsikaterega otroka.

Zahteva nizozemske organizacije za zaščito živali PETA je dober dokaz za to, kaj se zgodi, ko gre ljubezen do živali predaleč. Zahteva, ki sicer izvira iz ZDA, ne zadeva le omenjene države, ampak bi se lahko kmalu razširila po celem svetu.

Kar zveni kot slaba šala, je v resnici resna zahteva borcev za pravice živali, poroča portal oe24. V največjem nizozemskem zabaviščnem parku Efteling želijo prepovedati živalske motive na vseh vrtiljakih.

Profimedia

Že od leta 1865 na najstarejšem vrtiljaku v državi navdušuje 16 konjev, kokoš, lev ter sani. Po mnenju organizacije PETA pa zdaj "ni več primerno izkoriščati živali za zabavo". Takšnega prepričanja je namreč Janneke Hogervorst, ki je dejala: "Zabaviščni parki seveda ne mislijo tako, ampak vrtiljaki dajejo otrokom vtis, da je normalno izkoriščati živali za lastno veselje."

Ameriški predstavniki organizacije so že pred tem pozvali največjega proizvajalca vrtiljakov v ZDA, naj namesto živali uporablja avtomobile, letala, vesoljske ladje in podobne predmete.

Zahteva že naletela na odziv

Vendar pa je vse prej kot verjetno, da se bo zabava na vrtiljakih z živalskimi motivi v prihodnosti končala. Na očitke se je že odzval predsednik nizozemskega združenja zabavljačev Atze J. Lubach-Koers, ki je dejal le, da bi "mogoče morali organizaciji PETA povedati, da konji niso živi". Pri tem se tudi poraja vprašanje, zakaj se organizacija ukvarja s stvarmi, medtem ko ogromno živali potrebuje njihovo pomoč.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord