28. 4. 2022, 18:51 | Vir: STA

Osumljenci za pokol v Buči imenovani

Profimedia

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je na svojem Facbooku objavila njihove vojaške čine in tudi druge informacije.

Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da preiskuje 10 ruskih vojakov zaradi suma vojnih zločinov v mestu Buča severovzhodno od Kijeva. Med njimi so bili štirje častniki, štirje desetniki in dva narednika.

Buren odziv mednarodne javnosti na pokol

V Buči je bilo po umiku ruske vojske najdeno večje število trupel civilistov, kar je povzročilo buren odziv in zgražanje mednarodne javnosti.

"Deset vojakov 64. motorizirane pehotne brigade ruskih oboroženih sil je osumljenih krutega ravnanja s civilisti, naklepnega umora ter drugih kršitev zakonov vojne," je zapisalo ukrajinsko generalno tožilstvo. Prav tako je navedlo, da bodo za osumljenci razpisali tiralico, da bi jih privedli pred sodišče.

Od žrtev zahtevali informacije o ukrajinski vojski

Tožilstvo je osumljencem očitalo, da so za talce vzeli civiliste, ki niso sodelovali v sovražnostih in niso bili oboroženi. Po njihovi preiskavi so ruski vojaki zajetim civilistom ukazali, naj gredo na kolena, jim zavezali oči in jim s plastičnimi vezmi zvezali roke. Od njih naj bi skušali pridobiti informacije o tem, kje se nahaja ukrajinska vojska in jim v ta namen povzročili telesne poškodbe.

Ropanje po ukrajinskih hišah

Ruski vojaki naj bi tudi ropali lokalno prebivalstvo, odnašali osebne predmete in gospodinjske aparate. V Ukrajini so se od začetka ruske invazije sicer že večkrat pojavila poročila o krajah, ki naj bi jih zagrešili ruski vojaki.

Moskva je medtem odgovornost za poboje civilistov v Buči že večkrat zanikala. V začetku meseca je ruski predsednik Vladimir Putin podelil odlikovanja 36. brigadi, za katero so ukrajinski uradniki sprva trdili, da stoji za domnevnimi vojnimi zločini v Buči.

Kremelj: Dobave orožja Ukrajini ogrožajo evropsko varnost

"Trend zalaganja Ukrajine in drugih držav z orožjem, vključno s težko oborožitvijo; to so dejanja, ki ogrožajo varnost na evropski celini in povzročajo nestabilnost," je novinarjem v Moskvi dejal govorec Kremlja Dmitrij Peskov.

S tem se je odzval tudi na izjave britanske zunanje ministrice Liz Truss, ki je pozvala ukrajinske zaveznike, naj pomagajo Ukrajini, tako da okrepijo proizvodnjo vojaške opreme, vključno s tanki in letali.

Marija Zaharova pravi, da se bo Rusija na morebitne napade odzvala.

Medtem je predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova opozorila, da zahodne države odkrito pozivajo Ukrajino k napadom na Rusijo. Ob tem je poudarila, da mora Zahod resno jemati opozorila, da se bo Rusija odzvala na morebitne napade na njeno ozemlje.

Zaharova je dodala, da Moskva še vedno ni prejela odgovora Ukrajine na najnovejše predloge o morebitnem mirovnem sporazumu. Strani sta se namreč pred mesecem dni sestali na pogajanjih v Istanbulu, vendar od takrat ni bilo nobenega napredka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord