R. K. | 6. 4. 2023, 15:05

Osupljiv prizor na nebu nad Jadranom je videti kot iz znanstvenofantastičnega filma (FOTO)

Fotografija je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Po spletu so zaokrožile čudovite fotografije spektakularnega pojava, ki so ga opazili na nočnem nebu.

Prebivalci osrednje Italije in hrvaškega dela Jadrana so bili pred nekaj dnevi priča dih jemajočemu prizoru, ki je bolj kot na kaj drugega spominjal na prizor iz znanstvenofantastičnega filma. Na nebu se je namreč za kratek čas pojavil ogromen obroč rdeče svetlobe, zaradi katerega bi lahko kdo pomislil celo na naznane leteče predmete. Šlo je za pojav, ki je znan tudi kot 'emisija svetlobe in zelo nizkofrekvenčnih motenj zaradi virov elektromagnetnih impulzov' oziroma ELVE.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valter Binotto (@valterbinotto)

Spektakularen prizor, ki je bil precej kratkotrajen - trajal je le nekaj milisekund - je tokrat v svoj objektiv ujel italijanski fotograf Valter Binotto in fotografijo delil na Instagramu. V objavi je pojasnil, da je prizor posnel 27. marca ob 21.43 iz svojega doma v Possagnu in dodal, da ga je najverjetneje sprožila strela, zaradi katere je nastal močan elektromagnetni impulz. Strela naj bi bila približno desetkrat močnejša od običajne strele, ki ima moč med 10 in 30 kiloamperi, je navedel.

Najboljši primer fotografije pojava do zdaj

Pod kratico ELVE spada redka vrsta stratosferskih ali mezosferskih motenj, ki so posledica intenzivne nevihtne elektrifikacije. Do nastanka rdečih obročev pride, ko elektromagnetni impulzi, ki jih oddajajo strele, zadenejo Zemljino ionosfero - ionizirani sloj v atmosferi, ki se nahaja med 80 in 644 kilometri nad tlemi. Ker pa je pojav zelo kratkotrajen, ga običajno zaznajo le sateliti, ki krožijo okoli Zemlje, piše N1

Fotografije tega prizora z Zemlje so zelo redke. Binottojevo fotografijo so pri portalu Spaceweather označili za najboljši primer takšne fotografije. Italijanski fotograf je od leta 2019 posnel na stotine takšnih fotografij, a tokratni pojav, ki naj bi imel premer kar 360 kilometrov, je bil po njegovih besedah zagotovo največji doslej, je povedal za omenjeni portal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord