A. B. | 19. 8. 2022, 09:59

Papežev stražar se je zgrudil in z glavo udaril ob tla: pristojni so pojasnili, kaj se je zgodilo

Twitter/News 5

Član švicarske garde je pretresel tudi papeža, ko se je na odru pred verniki onesvestil. 

Švicarski stražar se je med tedensko avdienco papeža Frančiška, torej sprejemom pri visokem dostojanstveniku, v sredini tega tedna onesvestil in z žvenketom udaril ob tla. Med padcem je kljub omedlevici v rokah obdržal svojo helebardo. 

Švicarska garda predstavlja najmanjšo vojsko na svetu, skupaj jih je 135. Njeni pripadniki so rimokatoličani, in sicer švicarski državljani, stari med 19 in 30 let. Visoki morajo biti najmanj 1,47 metra. Biti morajo tudi samski, kasneje pa se sicer lahko poročijo. Zavežejo se, da bodo papeža varovali najmanj 26 mesecev.

Odgovoren je za zaščito papeža 

Mladenič, član pisane oborožene skupine, odgovorne za zaščito papeža, se je onesvestil med branjem verskega besedila, je za tuje medije pojasnil fotograf omenjenega dogodka, kot navajajo na spletnem portalu NDTV. 

Na fotografijah ga je mogoče videti, kako leži obrnjen z glavo navzdol, v značilni rdeče-rumeno-modri črtasti obleki. Na glavi ima čelado s perjem in izstopajočim rdečim peresom.

Stražarju je na pomoč priskočil eden izmed varnostnikov, ki ga je pobral in mu pomagal zapustiti avditorij Pavla VI. 

Zakaj je omedlel? 

Tiskovni predstavnik Vatikana je za francosko tiskovno agencijo pojasnil, da je stražarju "najverjetneje padel krvni tlak." 

Dogodek na spletnem portalu NDTV pojasnjujejo tudi s tem, da je majhno mestno zvezno državo prizadel tudi vročinski val, temperature so presegle 36 stopinj Celzija, v bujni opravi mu je najverjetneje hitro postalo izjemno vroče. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ