M. P. | 2. 5. 2022, 22:30

Parižani na nogah: tega nam ne smete storiti!

Profimedia

Da je Pariz eno najbolj slikovitih evropskih mest, se strinjajo mnogi. Njegovi prebivalci zato težko pristanejo na kakršen koli poseg v prestolnici. Kaj jih je razburilo?

Mestne oblasti v Parizu bi rade pred poletnimi olimpijskimi igrami 2024 preuredile območje okoli Eifflovega stolpa, a njihov načrt vključuje tudi sečnjo 22 dreves.

Pozivi aktivistov k opustitvi načrta

Okoljski aktivisti so zato sprožili peticijo, v kateri pozivajo oblasti, naj načrt opustijo, pri čemer jih še posebej skrbi za usodo nekaterih zelo starih dreves.

"Zavračamo podiranje dreves in ogrožanje na desetine zdravih dreves, še posebej tistih, starih po 200 in 100 let, ki so resnično zelena pljuča mesta," navaja peticija, ki so jo sprožile štiri okoljevarstvene skupine.

Peticija je do zdaj zbrala že več kot 35.000 podpisov.

Miritev strasti

Namestnik županje Emmanuel Gregoire skuša nasprotnike načrta pomiriti. "Nobeno stoletno drevo ne bo posekano," je zatrdil. Njegovi svetovalci tudi trdijo, da si prizadevajo so številko načrtovanih 42 dreves zmanjšali na 22.

Ob tem so poudarili, da je preureditev okolice Eifflovega stolpa del načrta, po katerem bi posadili več deset novih dreves in ustvarili zelene površine znotraj prometnega središča francoske prestolnice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord