K. Ž. | 6. 1. 2024, 08:00

V ledu odkrili 10.000 neznanih patogenov. Zakaj so znanstveniki zdaj zaskrbljeni?

Ledenik v kitajski provinci Činghaj.

Profimedia

Kitajska raziskovalna skupina je v zgornji plasti ledenikov našla več kot 10.000 neznanih virusov.

V ledenikih in večnem polarnem ledu mrgoli mikrobov in patogenov. Toda ali se bo tveganje za nastanek pandemije ali hude bolezni povečalo, če se bo led stopil, na primer zaradi podnebnih sprememb?

V iskanju odgovora na zgornje vprašanje je kitajska raziskovalna skupina pod drobnogled vzela zgornjo plast ledu 38 ledenikov. Izid jih je osupnil: našli so več kot 10.000 neznanih virusov na površini, v talini in prahu, poroča nemški časnik Bild. Strokovnjaki so rezultate raziskave objavili v strokovni reviji Science Bulletin.

Vodja študije Yongqin Liu z Univerze Lanzhou na Kitajskem je dejala: "To zagotavlja prvo sistematično karakterizacijo, raznolikost, delovanje in potencialne nevarnosti za zdravje, ki jo predstavljajo polarni in montanski supraglacialni virusi." Supraglacialni virusi so ledeniški virusi.

Ledenik Bossons na Mont Blancu.

Ledenik Bossons na Mont Blancu.

Profimedia

Zombi virusi iz ledu

Že dolgo je znano, da je v ledu življenje. Če se "večni led stopi", lahko patogeni virusi postanejo resna težava. Raziskovalci pa medtem opozarjajo, da zombi virusi iz permafrosta predstavljajo smrtonosno grožnjo. A koliko virusov, bakterij in mikroorganizov se nahaja v ledu in kako veliko nevarnost predstavlja taljenje, za zdaj še ostaja skrivnost.

profimedia

Nova študija nudi nove informacije

Dobra novica je, da več kot 83 odstotkov odkritih virusov vpliva le na bakterije, poroča omenjeni portal. Ljudje in živali tako na srečo niso ogroženi. "Ne predstavljajo nevarnosti za javno zdravje."

A raziskovalci vseeno nimajo odgovora na vse. Ledeniški virusi okuženih bakterij namreč ne uničijo takoj. To ustvari dovolj časa, da genetski material ledeniških virusov prodre v bakterijski. To lahko povzroči, da bakterije razvijejo odpornost na antibiotike. Raziskovalcem je že uspelo odkriti 31 odpornih bakterij ter 1400 genov, ki lahko povečajo patogene učinke bakterij.

Kje so odkrili nove viruse?

Raziskovalna skupina je odpotovala v najhladnejše regije sveta: na Tibetansko planoto (8894 virusov), Alpe (71 virusov), Arktiko (1709 virusov), Antarktiko (141 virusov).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord