31. 5. 2022, 17:09 | Vir: STA

Pilot med čezoceanskim letom zaspal! Je kdo izmed potnikov poškodovan?

Profimedia

Pilot je sicer zanikal kakršno koli kršitev in je trdil, da je prišlo do napake v komunikacijskem sistemu, zaradi česar ni mogel odgovoriti francoskim kontrolorjem. A pregled letala je po navedbah družbe ITA njegove trditve ovrgel.

Kontrola zračnega prometa v Marseillu v jutranjih urah ni mogla vzpostaviti stika s pilotom in kopilotom letala airbus A330. Francoske oblasti so po poročanju časnika Repubblica aktivirale dve vojaški letali, da preverita, kaj se dogaja v pilotski kabini.

Odtedaj je italijanska letalska družba ITA Airways potrdila, da so odpustili pilota, ki je 1. maja med poletom iz New Yorka v Rim nad Francijo zaspal in ni bil dosegljiv za kontrolo letenja.

Po trditvah letalske družbe potniki v nobenem trenutku niso bili v nevarnosti.

V skladu s pravili naj bi sopilotu javil, da odhaja na počitek 

Ko so italijanske oblasti prejele opozorilo o morebitnem terorističnem napadu na letalo, so se obrnile na družbo ITA, ki je po poročanju časnika skušala stopiti v stik s pilotoma prek njunih satelitskih mobilnih telefonov. Po nekaj minutah sta se pilota javila in letalo je brez težav nadaljevalo pot v Rim.

Piloti si lahko na čezoceanskih letih sicer lahko vzamejo odmor za spanje, če je zagotovljeno, da je drugi pilot buden in dosegljiv.

Družba proti drugemu pilotu ni ukrepala, saj je ta v skladu s pravili javil, da odhaja na počitek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord