23. 9. 2023, 21:45

Raziskovalcem je uspelo neverjetno: razumejo govorico piščancev

Srdjan Zivulovic/Bobo

Ne boste verjeli, s čim so si pomagali, da so dešifrirali jezik, ki ga "govorijo" piščanci.

Japonski raziskovalci naj bi s pomočjo programske opreme za umetno inteligenco lahko razumeli, kaj kokoši govorijo in kako se počutijo. Raziskovalci so prepričani, da bi nam razumevanje piščancev lahko pomagalo ustvariti boljše okolje zanje.

Razumejo govorico piščancev

Z uporabo naprednih matematičnih modelov umetne inteligence in strojnega učenja so razvili sistem, ki naj bi bil sposoben interpretirati različna čustvena stanja pri piščancih – vključno z lakoto, strahom, jezo, zadovoljstvom, navdušenjem in stisko, so pojasnili raziskovalci. Trdijo, da lahko lahko natančno določijo psihično stanje določenega piščanca s presenetljivo visoko natančnostjo.

Profimedia

Raziskavo je vodil profesor z univerze v Tokiu Adrian David Cheok, poroča Futurism. Raziskava je vključevala poslušanje spreminjajočih se glasovnih vzorcev pri piščancih. Analizirali so posnetke 80 piščancev.

Velik preskok za znanost

Čeprav se to sliši obetavno, moramo te rezultate jemati z rezervo. Raziskovalci so priznali, da se lahko natančnost njihovega modela spreminja z različnimi pasmami in okoljskimi pogoji ter da "nabor podatkov, uporabljen za usposabljanje in vrednotenje, morda ne bo zajel celotnega obsega čustvenih stanj in variacij piščancev".

Je pa to vsekakor velik preskok za znanost. In to je šele začetek. Te tehnike umetne inteligence bodo v bodoče prilagodili drugim živalim. Nemreč, če vemo, kaj čutijo živali, lahko zanje oblikujemo veliko boljši svet, menijo raziskovalci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol