R.S. | 23. 6. 2023, 13:03

Saj ni res, pa je: otroci na šolskih izletih ostajajo lačni, saj gostilne ne sprejemajo gotovine

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Na težave je opozoril njihov učitelj, ki meni, da do tega preprosto ne bi smelo priti. 

Skupina hrvaških otrok je nedavno obiskala znamenita Plitvička jezera na Hrvaškem. Učitelj, ki jih je nadzoroval, je objavil pismo, v katerem trdi, da so na izletu učenci ostali lačni, saj niso mogli kupiti hrane ali pijače - s seboj so imeli zgolj gotovino, v gostinskih obratih pa lahko stranke plačujejo le s karticami. 

"Na blagajni sem jim povedal, da je na Hrvaškem zakonito plačilno sredstvo evro, tako bankovci kot kovanci in ne zgolj kartice. Vendar moje pritoževanje ni pomagalo in kavo sem si moral plačati s kartico," je povedal učitelj za Jutarnji list. "Sprašujem se, kaj so mislili pristojni, saj se vsak dan na Plitvička jezera vozijo avtobusi polni otrok, ki plačilnih kartic seveda nimajo," je dodal. 

Profimedia

Upravljavci naravnega parka Plitvička jezera so razložili, da so v času epidemije koronavirusa prešli na brezgotovinsko poslovanje. "Tak način poslovanja smo ohranili tudi po koncu epidemije, predvsem na bolj oddaljenih lokacijah naravnega parka, kjer bi gotovinsko poslovanje lahko prestavljalo tudi varnostno tveganje."

Jezni tudi v Sloveniji

Ob nedavni 40. obletnici skupine Šank Rock je organizator koncerta predpisal plačevanje s posebnimi karticami, obiskovalcem pa zaračunal aktivacijo kartice in kozarce, poroča Svet24. Dobroimetja, ki je ostal na kartici po koncu dogodka, niso nameravali vrniti (to so zapisali tudi v pogojih poslovanja). Pozneje so zaradi burnega odziva javnosti denar vrnili, zaslužek od prodaje kozarcev pa namenili v dobrodelne namene. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord