19. 6. 2022, 11:33 | Vir: STA

Islandci po več kot 100 letih spet strežejo TO alkoholno pijačo

Profimedia
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Slika je simbolična.

Islandija je leta 1915 prepovedala prodajo alkohola v vseh oblikah zaradi "hitro progresivne degeneracije celotnega naroda".

Prvič po 107 letih so na nogometnem stadionu na Islandiji stregli pivo. Povod je bila tekma lige narodov Islandija - Albanija (1:1) na nacionalnem stadionu Laugardalsvöllur v Reykjaviku 6. junija.

Profimedia

Zgodovinski dan za ljubitelje piva je sprožil številne polemike in debate o povezovanju športa z alkoholom.

Mešani odzivi

"Nogometna zveza KSI bi se morala odločiti, ali naj bo nogometna tekma nepozaben družinski dogodek ali pijani prepir moških," je prepričana Bryndis Jonsdottir, aktivistka za preprečevanje zlorab alkohola.

Profimedia
Slika je simbolična. Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje
zdravju.

Slika je simbolična. Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

V islandski nogometni zvezi so drugačnega mnenja. Direktor marketinga Stefan Gunnarsson je za Visir povedal, da je junij mesec, ko na Islandiji nastopi poletje, po katerem hrepenijo Islandci. "Da bi združili sonce in nogomet, nam je vedno manjkalo tisto, kar so navijači imeli na voljo po vsej Evropi, torej pivo."

Je pa Jonsdottirjeva drugačnega mnenja: "Treba je resno razmisliti, ali naj otroci, ki bodo hodili na tekme, kjer se toči alkohol, gledajo glasne in opite navijače. Kaj je za njih zgled? Tekma je bila v ponedeljek in bila sem tam. Bilo je tiho, morda zato, ker so prisotni naslednji dan šli v službo, in vprašanje je, kako bi se obnašali, če bi bila sobota."

Pivo je za Islandce posebna pijača in 74 let so bili edini narod v Evropi, ki piva niso mogli legalno kupiti.

Prepoved prodaje alkohola

Islandija je leta 1915 prepovedala prodajo alkohola v vseh oblikah zaradi "hitro progresivne degeneracije celotnega naroda".

Vendar je sedem let pozneje dovolila vino, leta 1933 pa konjak zaradi pritiska Španije, Italije in Francije, ki so za islandske ribe plačevala z alkoholno menjavo.

Pivo je ostalo prepovedano do 1. marca 1989, ki je na Islandiji postal neuradni "dan piva". Njegova prodaja na stadionih in v dvoranah je bila prepovedana do tekme z Albanijo.

Do leta 1915 so ljubitelji nogometa lahko pili pivo le na tekmah treh takrat obstoječih klubov, in sicer Reykjavika, Fram Reykjavika in Vestmannaeyja. Na mednarodnih tekmah ga niso nikoli postregli, ker so islandsko nogometno zvezo KSI ustanovili šele leta 1947, Islandija pa je maja istega leta odigrala prvo uradno mednarodno tekmo z Dansko. Prvo neformalno srečanje je bilo leta 1930 s Ferskimi otoki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.