Nikola Vuković | 27. 9. 2023, 10:58

Po škandalu svetovnih razsežnosti: znani politik odstopil, Poljska zahteva izročitev 98-letnega vojnega veterana

Profimedia

Napaka, a vseeno blamaža, ki je močno odmevala po vsem svetu. In blamaža, ki dobiva vse večje in večje razsežnosti.

Kanado je pretresel škandal svetovnih razsežnosti, za katerega je poskrbel predsednik tamkajšnjega spodnjega doma parlamenta Anthony Rota. Kot smo že poročali, je slednji pozdravil in odlikoval moškega, ki je bil med obiskom ukrajinskega predsednika prisoten na galeriji parlamenta in za katerega se je pozneje izkazalo, da se je med drugo svetovno vojno boril na strani nacistov.

Profimedia

Rota je med zasedanjem pozdravil 98-letnega vojnega veterana Jaroslava Hunko in ga označil za ukrajinsko-kanadskega heroja. A kaj, ko je storil napako, ki ga je drago stala. Nevede, a kljub temu. judovske organizacije so takoj reagirale, predsednik spodnjega doma pa se je nato opravičil. Toda to ni bilo dovolj.

Poljska zahteva izročitev

Incident je močno odmeval po vsem svetu, obsodili so ga številni. Kanadski premier Justin Trudeau je vse skupaj označil za sramotno, Rota je k odstopu med drugim pozvala tudi ministrica za zunanje zadeve Melanie Joly.

Profimedia

"To je sramota za parlament in Kanadčane. Predsednik parlamenta bi moral prisluhniti pozivom in odstopiti,” je dejala. Odzvale so se tudi številne druge države, pri čemer velja izpostaviti zahtevo poljskega ministra za izobraževanje Przemyslawa Czarneka po izročitvi Jaroslava Hunke. Na omrežju X je zapisal: "Glede na škandalozne dogodke v kanadskem parlamentu, ki so v prisotnosti predsednika Zelenskega počastili pripadnika zločinske nacistične formacije SS Galizien, sem sprejel ukrepe za morebitno izročitev tega človeka Poljski.

Obžalovanje zaradi napake

Pritisk je postal prevelik in Anthony Rota je dejansko odstopil s svojega položaja. "S težkim srcem seznanjam člane z odstopom s položaja predsednika spodnjega doma in izražam globoko obžalovanje zaradi napake," je dejal 62-letni Rota.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol