Nikola Vuković | 26. 9. 2023, 16:12

Kakšna blamaža uglednega politika! Javno hvalil "vojnega veterana", izkazalo pa se je, da gre za ...

Profimedia

Med zasedanjem kanadskega parlamenta se je predsednik parlamenta poklonil uglednemu ukrajinskemu veteranu, a izkazalo se je, da se je moški boril na napačni strani.

Med obiskom je na parlamentarni galeriji sedel 98-letni Jaroslav Hunka. Ob tej priložnosti ga je počastil predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rotta in ga opisal kot "ukrajinsko-kanadskega vojnega veterana iz druge svetovne vojne, ki se je boril za neodvisnost Ukrajine proti Rusom" in kot "ukrajinskega in kanadskega junaka." Med drugimi se je zasedanja udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.

Profimedia

Po tem dogodku so se takoj oglasile judovske organizacije, ki so ostro protestirale proti temu in predstavile povsem drugačne informacije o Hunki, poroča angleški portal BBC. Obsodili so poklon Hunki in dogodek označili za "šokanten" in "moteč". ,

Po navedbah judovske organizacije Center prijateljev Simona Wiesenthala (FSVC) je Hunka služil v 14. grenadirski diviziji Waffen SS, nacistični vojaški enoti, katere zločini proti človečnosti med holokavstom so dobro dokumentirani. Tudi kanadska judovska skupina "CIJA" je sporočila, da je "globoko zaskrbljena", ker se slavi veterana nacistične divizije, ki je sodeloval pri genocidu nad Judi, in dejala, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti.

Kmalu po teh objavah se je oglasil tudi predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta, ki se je opravičil za ta izbruh in dejal, da je "naknadno izvedel več informacij, zaradi katerih mu je žal, da je dal priznanje Hunki". "Ta pobuda je bila popolnoma moja ... Še posebej se želim najgloblje opravičiti judovskim skupnostim v Kanadi in po svetu," je dejal Rotta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol