Nikola Vuković | 26. 9. 2023, 15:31

Srbi izgnali Rusa, ki nasprotujeta vojni v Ukrajini: "Šokiran sem, saj nikoli nisem ..."

Profimedia

Srbija je že od začetka vojne v Ukrajini ena bolj priljubljenih destinacij za ruske državljane, ki si, da bi pobegnili služenju vojaškega roka, nenehno iščejo novo bivališče.

Tako je v Srbiji, predvsem v Beogradu, od začetka vojne opaziti velik porast ruskih državljanov, med katerimi se mnogi ukvarjajo z dejavnostmi, povezanimi s protivojnimi čustvi. Večina tistih, ki so pripotovali iz Rusije, dejansko ni želela sodelovati v vojnih dejanjih lastne države, nekateri ruski državljani pa so šli še korak dlje in o razmerah v Ukrajini govorili tako, kot njihovemu predsedniku ne bi bilo všeč.

Eden od ljudi, ki so iz Rusije odšli v Srbijo, da bi se izognili vojni, in ki se ne obotavljajo izražati svojih protivojnih misli in čustev, hkrati pa veljajo za protivojne aktiviste, je v drugi državi "gostitelju", v kateri so se znašli, naletel na določene težave. Vladimirju Volohonskemu in Jevgeniju Iržanskemu, ruskima državljanoma, ki nasprotujeta ruski invaziji na Ukrajino in politiki Vladimirja Putina, so namreč oblasti v Srbiji odvzele pravico do začasnega bivanja. V odločbi, ki sta jo sprejela letos poleti, ju je policija obvestila, da za njuno bivanje v Srbiji "obstajajo varnostne ovire".

Potem ko je bila pritožba, ki sta jo vložila zaradi neodobrene pravice do začasnega bivanja, zavrnjena, je bil eden od njiju obveščen, da mora z ženo v sedmih dneh zapustiti Srbijo. "Izgnali so me. Šokiran sem, ker nikoli nisem naredil ničesar narobe in zdaj mi je popolnoma jasno, da je ta odločitev politična," je za regionalni portal povedal Iržanski. Bivanje so preklicali tudi njegovi ženi, obenem pa je povedal, da nameravata prihodnji konec tedna zapustiti Srbijo, ker ne želi tvegati, kaj se mu lahko zgodi in ali ga bodo morda poslali nazaj v Rusijo.

Poleg Iržanskega Srbijo zapušča tudi Vladimir Volohonski, opozicijski politik iz Rusije, ki je bil zaradi svojih stališč izgnan iz domovine. V Beogradu je ustanovil nevladno Rusko demokratsko društvo in sodeloval pri protestih proti ruski agresiji v Ukrajini. Volohonski je delal kot programer v Beogradu in pravi, da bo njegova naslednja destinacija Nemčija. "Hvaležen sem nemškemu veleposlaništvu, ki je razumelo mojo situacijo in hitro sprejelo mojo prošnjo za delovni vizum," je dejal Volohonski.

Situacija kaže, da srbske oblasti še naprej sodelujejo z vlado Vladimirja Putina in uporabljajo rigorozne metode do Putinovih disidentov, s čimer tvegajo, da se bodo ljudje, če nimajo boljšega kraja za življenje, soočili z možnostjo vrnitve v Rusijo, kjer "njihova življenja visijo na nitki".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol