1. 6. 2022, 11:22

Podal se je na dolgo pot po Donavi in zaradi bizarnega razloga odstopil: zakaj ni nadaljeval poti?

Twitter/CleanDanube

Podal se je na skoraj 3000 kilometrov dolgo plavanje po Donavi, da bi po poti vzel vzorce vode, ki naj bi jih analizirala skupina znanstvenikov z dunajske univerze. 

Nemški kemik Andreas Fath se je z ekipo znanstvenikov z Dunaja podal na avanturo v okviru projekta "Očistimo Donavo", da bi odvzeli vzorce vode in jih analizirali na prisotnost mikroplastike in snovi, ki so lahko v vodi zelo nevarne za prostoživeče živali.

Nemški kemik je priplaval v Beograd, a je nato obupal, ker je reka preveč onesnažena in se je bal, da bi to lahko vplivalo na njegov imunski sistem.

V Beogradu živi okoli 1,7 milijona ljudi

Njihove odpadne vode se v predelovalnih obratih ne čistijo, ampak tečejo neposredno v reke. Iztrebki vstopajo v vodo in zaradi količine bakterij, ki se stekajo v reko je plavanje v Beogradu velik izziv. "Ob stiku z vodo iz Donave se lahko okužimo z Escherichia coli," je dejal član Fathove ekipe.

Fath se je zato odločil skozi Beograd Donavo prečkati na ladji, ki je bila rezervirana za ekipo znanstvenikov, ki ga je spremljala na odpravi.

Študija avstrijskih znanstvenikov iz leta 2019 je pokazala, da je reka Donava v Srbiji, Romuniji in Bolgariji onesnažena z iztrebki. Še posebej kritične so razmere v Novem Sadu in Beogradu, kjer je prisotnost bakterij Escherichia coli izjemno visoka, so pokazale mikrobiološke raziskave.

Knjiga in dokumentarec

O svojem podvigu je napisal tudi knjigo in del te poti ponovil za dokumentarec nemške televizije SWR, so zapisali na psletnem Dnevniku. Junija 2017 je plaval v reki Tennessee in dolžino od Knoxvilla v državi Tennessee do mesta Paducah v ameriški zvezni državi Kentucky preplaval v 33 dneh.

Fath, ki dnevno preplava od 30 do 70 kilometrov v precej hladni reki – temperatura včasih ne preseže niti 7 stopinj Celzija – računa, da bo izliv Donave v Črnem morju dosegel do 17. junija.

V spremljevalnem čolnu analizira vzorce vode in pravi, da Donava v Črno morje dnevno naplavi tudi do 4,2 tone plastike. Zato upa, da bo njegov podvig ljudi prepričal, da je treba skrbneje ravnati z vodami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol