R.S. | 28. 6. 2022, 07:48 | Vir: STA

Policisti neusmiljeno nad migrante: uporabljeni vodni topovi, solzivec in gumijasti naboji

Posnetek zaslona/Twitter/NulNeSaitDemain

Število smrtnih žrtev se je že povzpelo na 37, v javnost pa prihaja čedalje več informacij o brutalnem nasilju nad migranti. 

Ob množičnem poskusu vdora migrantov v špansko enklavo Melilla je prišlo do najmanj 37 smrtnih žrtev. Poleg tega je bilo ranjenih 76 migrantov, približno 140 maroških in 49 španskih varnostnih uslužbencev. Z različnih strani se vrstijo kritike in pozivi k preiskavam smrti.

Več mrtvih in težje ranjenih je več ur ležalo na razžarjenem betonu. Nihče jim več ur ni ponudil pomoči.

Več kot 500 od približno 2000 migrantov, ki so poskušali prečkati mejo med Španijo in Marokom v španski enklavi Melilla, je uspelo vstopiti na območje mejnega nadzora, potem ko so prerezali ograjo.

Policisti so jih z vodnimi topovi, solzivcem in gumijasti naboji zbili na tla. 

Španski premier Pedro Sanchez je dogajanje v Melilli označil za nasilen napad, maroške nevladne organizacije in združenja za človekove pravice pa so za smrti okrivile špansko-maroški migracijski sporazum.

"Smrt in poškodbe so tragičen simbol evropskih politik za eksternalizacijo meje EU ob vpletenosti Maroka," so navedli v odprtem pismu. Ob tem od maroških oblasti zahtevajo celovito, hitro in resno preiskavo.

Ponižujoče ravnanje

Na dogajanje se je v nedeljo zvečer odzval tudi vodja komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat, ki je bil šokiran, kot je dejal, zaradi nasilnega in ponižujočega ravnanja z afriškimi migranti. Pozval je k preiskavi tega incidenta.

"Globoko sem pretresen in zaskrbljen zaradi nasilnega in ponižujočega ravnanja z afriškimi migranti, ki so poskušali prečkati mednarodno mejo iz Maroka v Španijo," je na Twitterju zapisal vodja komisije Afriške unije.

"Pozivam k takojšnji preiskavi zadeve in vse države opozarjam na njihove obveznosti po mednarodnem pravu, da z vsemi migranti ravnajo dostojanstveno ter dajo prednost njihovi varnosti in človekovim pravicam, hkrati pa se vzdržijo uporabe prekomerne sile," je dodal.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel