D. D. | 16. 7. 2023, 06:00

Turist plačal sladoled z nenavadnim bankovcem za 200 evrov (prodajalec je takoj poklical policijo)

Profimedia

Ko je prodajalec preveril bankovec, je na njem zagledal zanimiv napis.

Lastnik trgovine v Crikvenici je pred dnevi poklical policijo, ker se mu je zgodilo nekaj nenavadnega. V njegovo trgovino je vstopil tuji državljan in naročil dva sladoleda. Ko mu je trgovec izstavil račun, je turist iz denarnice vzel bankovec za 200 evrov, da bi plačal.

Fotografije je simbolična.

Fotografije je simbolična.

Profimedia

Plačilo z 200 evri ni nič nenavadnega

Turisti, ki veliko potujejo, so se že navadili, da je zaradi različnih provizij bank, bolj ekonomično, če z bankomata dvignejo več denarja naenkrat. Zato ni presenetljivo, da marsikateri počitnikar v denarnici skriva večji bankovec. Podobno si je verjetno mislil tudi prodajalec v prej omenjeni trgovini, ko mu je turist želel plačati z bankovcem za 200 evrov, vsaj dokler ni zagledal …

Ko je lastnik prodajalne sladoledov preveril bankovec, je na njem zagledal zanimiv napis. Kot navaja N1 Zagreb je na njemu pisalo "souvenir" (spominek, op.a.). Sladoledar je takoj, ko je ugotovil, da je bankovec ponarejen poklical policijo in jo obvestil o dogodku. Kot je bilo ugotovljeno z opravljeno kriminalistično preiskavo, je tuji državljan dal lažni bankovec v obtok z namenom uporabe kot pravega.

Bankovci za 200 evrov.

Bankovci za 200 evrov.

Profimedia

Med preiskavo so lastniku trgovine vsoto, za katero je bil oškodovan, povrnili, zoper storilca pa je bila podana prijava pristojnemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije in ponarejanja denarja, še navaja N1 Zagreb.

Kaj storiti, če pride v vaše roke ponarejen bankovec?

Če se zgodi, da se v vaših rokah znajde bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, je najbolje, da takoj pokličete policijo. Pri tem pa si skušajte zapomniti, kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec prejeli. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju izdelovalcev in razpečevalcev ponaredkov. V kolikor se kasneje ob analizi izkaže, da je bil bankovec pristen, bo lastnik prejel njegovo protivrednost, pojasnjuje Banka Slovenije

Če sumite, da so vam dali bankovec, ki je ponarejen, takoj pokličite policijo.

Če sumite, da so vam dali bankovec, ki je ponarejen, takoj pokličite policijo.

PU Kranj

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol