R. K. | 5. 1. 2023, 19:19

Poostren inšpekcijski nadzor na Hrvaškem: po uvedbi evra nekatere storitve kar 80 odstotkov dražje

Profimedia

Po številnih prijavah Hrvatov, ki se pritožujejo nad hitro rastočimi cenami v novi valuti, so se dela lotile državne službe, ki so na terenu marsikaj odkrile. 

Različne inšpekcijske službe na Hrvaškem po uvedbi evra izvajajo poostrene inšpekcijske nadzore, s katerimi ugotavljajo, ali so trgovci in ponudniki storitev neposredno pred uvedbo nove uradne državne valute povišali cene blaga in storitev. Zakon o uvedbi evra kot uradne valute namreč pravi, da postopek pretvorbe kun v evre ne sme povzročiti dviga cen.

Tržna, turistična in delovna inšpekcija na Hrvaškem v zadnjih dneh intenzivno izvajajo inšpekcijske nadzore. Preverjajo tudi prijave, ki so jih podali hrvaški državljani. Po navedbah inšpekcijiskih služb so jih od prvega dne letošnjega leta na svoj naslov prejeli že več kot 100. Od 2. do 4. januarja so po celotni državi skupaj opravili že 534 inšpekcijskih nadzorov.

Ugotovili več kršitev

Od tega so 197 inšpekcijskih nadzorov opravili v trgovinah na drobno, pekarnah, frizerskih in kozmetičnh salonih ter plačljivih parkiriščih.

Profimedia

Po prvih podatkih so rast cen v obdobju neposredno pred uvedbo evra ugotovili pri 6 trgovcih in 21 maloprodajnih pekarnah. Cene v trgovinah so po ugotovitvah inšpektorjev narasle za od 3 do 19 odstotkov. Med drugim so trgovci podražili čokolado, pekovske izdelke, pivo, maslo, kislo smetano, toaletni papir in kavo, poroča Dnevnik.hr.

Če bodo po zaključenih nadzorih ugotovili, da so trgovci cene povišali neupravičeno, bodo v skladu z zakonom o varstvu potrošnikov proti njim uvedli predpisane ukrepe.

Nekatere storitve dražje celo za 80 odstotkov

94 nadzorov so inšpekcijske službe opravile tudi v storitvenih dejavnostih, predvsem v frizerskih salonih, ponudnikih storitev za nego telesa in ponudnikih plačljivih parkirnih prostorov. Podražitve cen storitev neposredno pred 1. januarjem so ugotovili v 17 primerih. Podražitve nadzorovanih storitev se po podatkih omenjenega medija gibljejo med 10 in kar 80 odstotki.

Profimedia

V istem obdobju so 151 inšpekcijskih nadzorov opravili tudi turistični inšpektorji. Od tega so povišanje cen gostinskih storitev ugotovili v 52 oprvljenih nadzorih. Primerjava cen med starim cenikom in aktualnim je pokazala, da so se cene povišale za od 1 do 10 odstotkov.

Zakon v enem primeru kršil tudi delodajalec

186 nadzorov pa so od začetka letošnjega leta opravili še hrvaški inšpektorji za delo, ki so ugotavljali, ali delodajalci upoštevajo obveznost dvojnega zapisa višine plače, ki mora biti na plačilni listi navedena tako v evrih kot tudi v kunah. Enako velja tudi za nadomestila plače, odpravnine in ostala izplačila, ki jih zaposleni prejme na podlagi predpisov ali kolektivne pogodbe. 

Kršitev so ugotovili v enem primeru, delodajalec pa je po opravljenem nadzoru nepravilnost že odpravil. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol