A. B. | 19. 9. 2022, 12:04

Zadnji dom kraljice okrašen z rožnatimi vrtnicami (Razkrivamo, kakšen je pomen)

Profimedia/fotomontaža

Pogreb britanske kraljice Elizabete II. je vrhunec dogajanja po njeni smrti pred 11 dnevi. Opazili smo tudi podrobnost, ki v sebi skriva močan pomen. 

Pogreb kraljice Elizabete ll. se je že pred dogodkom izkazal za pričakovano enega najbolj obiskanih dogodkov na svetu. Med drugim naj bi bil tudi z varnostega vidika bolj oborožen in obkrožen z varnostnimi silami kot olimpijske igre leta 2018. Velja za največjo varnostno operacijo v Združenem kraljestvu doslej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Watcher (@the_royal_watcher)

Krsta pokojne monarhinje je potovala do vrat westministrske palače, kjer je bila pokrita z zastavo v rumeno-rdečih odtenkih. Ta predstavlja suverenost monarha in jo izobesijo le v kraljevih rezidencah, prav zato je bila na vijoličastem vzglavniku položena tudi kraljičina krona. A še toliko bolj so prav zato izstopale rožnate vrtnice. Ugotovili smo, v čem se skriva njihov pomen. 

Rožnate vrtnice 

Medtem ko splošno velja, da vrtnice simbolizirajo ljubezen, se ta pomen nekoliko spreminja glede na barvo cvetov. Bele vrtnice predstavljajo nedolžnost in ponižnost, rumene vrtnice predstavljajo prijateljstvo in zvestobo, temno rdeče vrtnice na pogrebu simbolizirajo žalost, rožnate vrtnice pa kažejo spoštovanje in milost. 

Najpogostejši razlog, da ljudje na pogrebne krste polagajo rože, je oblika sožalja.

Po izgubi ljubljene osebe je te občutke težko ubesediti. Tudi če niste blizu pokojnika, je pomembno, da na kakršen koli način izkažete podporo žalujoči družini. Rože vskočijo, ko zmanjka besed. 

Sprva so bile na njeno krsto položene bele rože

Ko je njena krsta potovala vzdolž Kraljeve milje v Edinburgu, je bila okrašena z drugačnim cvetličnim aranžmajem. Takrat je kraljeva družina sporočila, da je bil venec sestavljen iz dalij, sladkega graha, floksa, belega resja in borovca, ki so bili vsi nabrani z monarhovega posestva Balmoral.  Daily Mail je poročal, da so poleg tega vključevale bele in zelene vrtnice, frezije, gumbaste krizanteme, posušeno resje, rožmarin in še nekaj manjših cvetlic. 

S tem aranžmajem naj bi počastili tudi kraljičinega pokojnega moža, princa Filipa, vojvodo Edinburškega, ki je umrl lani. 

Profimedia/fotomontaža

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel