18. 1. 2023, 09:43 | Vir: STA

Poslovila se je najstarejša oseba na svetu: rojena je bila pred patentiranjem plastike

Profimedia

118-letna Francozinja se je s svojimi častitljivimi leti vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

V mestu Toulon na jugu Francije je umrla najstarejša oseba na svetu, 118-letna redovnica Andre, je v torek sporočil župan mesta Hubert Falco. Rodila se je 11. februarja 1904 v mestu Ales kot Lucile Randon. Aprila lani pa jo je raziskovalna organizacija Gerentology Research Group razglasila za najstarejšo osebo na svetu.

Francozinja je v mladosti delala kot učiteljica, v versko skupnost pa je vstopila šele v zgodnjih 40 letih. Je častna meščanka Toulona, kjer je več let živela v domu za ostarele. Falco jo je pohvalil kot neverjetno moderno osebo z velikim srcem.

Bila je druga najstarejša Francozinja in druga najstarejša Evropejka, zabeležena v Guinnessovi knjigi rekordov. Pred kratkim je tudi postavila rekord kot najstarejša oseba, ki je preživela okužbo z novim koronavirusom.

Profimedia

Nova najstarejša oseba 115-letna Španka

"Težko si je predstavljati, da je nekdo, ki se je rodil pred patentiranjem plastike, zadrg ali celo modrčkov, še živel v 21. stoletju in bil dovolj močan, da je premagal covid-19," je za medije dejal predstavnik Guinnessove knjige rekordov Craig Glenday."V čast mi je bilo zapisati njeno zgodbo v naši knjigi rekordov. V zgodovini pa bo živela kot četrta najstarejša zabeležena oseba," je dodal.

Z njeno smrtjo je najstarejša oseba na svetu postala 115-letna Maria Branyas Morera, ki živi v Španiji.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije