N. V. | 17. 3. 2023, 16:02

Poslovnež na hrvaški obali kupil hotel za svoje delavce: "Vodili so me sebični razlogi"

YouTube/VERTEX3D/posnetek zaslona/Facebook/PISAK-Poduzetnički inkubator Sisak/fotomontaža

Kot zasebnik je naredil korak proti 'sindikalnemu turizmu', ki je bil sicer običajen v časih nekdanje skupne države, ko so bila podjetja še v državni lasti in so si lastila turistične nastanitve v zimsko-letnih letoviščih.

Hrvaško-ameriški poslovnež Darko Matt Sertić, ki se je pred leti iz Združenih držav Amerike vrnil v domovino, je za svoje zaposlene kupil hotel v idiličnem Jablancu na hrvaški obali, v katerem lahko brezplačno dopustujejo.

Kot je dejal za hrvaške medije, se je za nakup hotela odločil iz čiste sebičnosti. Želi si namreč, da bi bila njegova podjetja čim bolj uspešna, kar pa lahko doseže samo s srečnimi zaposlenimi. Verjame, da je lep letni dopust ena od osnovnih stvari, ki jih mora omogočiti zaposlenim. Njegov odnos do zaposlenih pojasni tudi to, da ne želi, da ga naslavljajo s kakršnimikoli nazivi.

Hotel na idilični lokaciji

Hotel Ablana stoji na manjši skalnati vzpetini tik ob morju idiličnega kraja Jablanca blizu otoka Rab, ki je brez šole in trgovine ter z zgolj okoli 50 prebivalci.

YouTube/VERTEX3D/posnetek zaslona

Na edinstveni jadranski lokaciji sta poleg nekaj hiš le še cerkvica, pošta, manjša restavracija, nekaj apartmajev za oddajo in še en hotel, poroča N1

YouTube/VERTEX3D/posnetek zaslona

Lokacijo sta z ženo odkrila po naključju, ko sta bila na obisku pri prijateljih na Rabu. Hotel se je prodajal za okoli 630 tisoč evrov, Sertić pa naj bi vanj doslej vložil že okoli tri milijone evrov.

Njegova zgodba

Sertić je sredi 80. let kot mladenič odšel v Združene države Amerike in se nato leta 1994 zaposlil v Silicijevi dolini, v podjetju, ki se ukvarja z razvojem čipov.

Leta 2008 je znanje prenesel v rodni Sisak, kjer je odprl svoje prvo podjetje, ki se prav tako ukvarja z razvojem čipov.

Leta 2014 je nato v Sisku odprl svoje drugo podjetje, in sicer mednarodno kulinarično akademijo, leta 2018 pa še tretje, ki se ukvarja s proizvodnjo solarnih panelov. Skupaj zaposluje približno 200 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol