10. 9. 2023, 10:44 | Vir: STA

Nepredstavljiva tragedija: po hudem potresu šok in groza, ob omembi števila umrlih pa zaledeni kri v žilah

Profimedia

Številni so ostali brez vsega. Toda kar je še neprimerno huje - ogromno je takšnih, ki so ostali brez življenja ...

V katastrofalnem potresu, ki je v pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2000 ljudi. Reševalci si tudi danes prizadevajo priti do zasutih pod ruševinami, maroška vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

V doslej najsilovitejšem potresu v tej državi na severu Afrike je umrlo najmanj 2012 ljudi. Poškodovanih je več kot 2000, številni med njimi kritično, je ponoči sporočilo maroško notranje ministrstvo.

Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Največ žrtev naj bi terjal v vaseh na težko dostopnih goratih predelih. Kar polovico so jih tako po podatkih notranjega ministrstva našteli v pokrajinah Al Haouz - na območju epicentra potresa - in Taroudant.

Profimedia

Hudo je prizadet tudi Marakeš, ki leži ob vznožju gorovja Atlas. Mesto iz 11. stoletja, prepoznavno po palmah in elegantnih palačah, je glavna turistična znamenitost Maroka in letno sprejme več kot dva milijona turistov.

Slovensko zunanje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku, ki so vsi na varnem. Potovanja na prizadeta območja odsvetujejo.