D. D. | 4. 10. 2023, 15:04

Preteče opozorilo po grozljivem požaru: "Vsi, ki ste bili izpostavljeni škodljivim plinom, pojdite k zdravniku!"

Davor Javorovic/PIXSELL/BOBO/Youtube/posnetek zaslona/fotomontaža

Strokovnjak je opozoril tudi na posledično onesnaženje tal.

Danes ponoči so - kot smo že poročali - v Osijeku ognjeni zublji zajeli tovarno Drava International. Sprva je zagorelo v skladišču plastike, pozneje se je požar razširil še na druge objekte. S požarom se že ves dan bori več gasilskih enot, a ga do zdaj še niso ukrotili.

Po zadnjih podatkih so poškodovani trije gasilci, eden od njih težje, smrtnih žrtev za zdaj na srečo ni. Zaradi obsežnosti požara in s tem škodljivega dima ter ogromne količine plinov v zraku je že zjutraj podžupan mesta Dragan Vulin meščane pozval, naj ne zapuščajo svojih domov. 

Plini so zelo škodljivi

Na možnost pojava zdravstvenih težav je opozoril tudi toksikolog Franjo Plavšič"Poleg ogljikovega monoksida in dioksida se pojavljajo tudi drugi plini. Med drugim tudi dioksin, ki je zaradi rakotvornosti zelo nevaren. Plini povzročijo zadušitev, izbruhne lahko kašelj," je pojasnil za Dnevnik.hr. Opozoril je tudi na posledično onesnaženje tal. "Težava je onesnaževanje vode in kmetijstva. Ne bojim se, vendar ni dobro, da se takšne snovi odlagajo na poljih in v vodah," pravi strokovnjak.

Ob tem je še posebej opozoril, da se morajo vsi, ki so bili izpostavljeni onesnaženemu zraku v Osijeku, na pregled k zdravniku. "Vsakdo se mora javiti zdravniku, še posebej policisti in gasilci, ki so bili izpostavljeni. Vse gasilske enote bi poslal zdravniku, ne glede na zaščito, ki jo nosijo. Navsezadnje bi lahko prišlo do priložnostnega vdihavanja. Opekline so tudi nevarne. Gasilci v opremi so pod to temperaturo izčrpani, lahko tudi omedlijo," je opozoril toksikolog. 

Na vprašanje, kako daleč lahko dim potuje po zraku, je Plavšić dejal, da je treba spremljati meteorološke razmere. "Po požaru lahko tlenje traja več dni. Ne zavidam tistim, ki ga gasijo," je zaključil toksikolog.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol