R. K. | 26. 5. 2023, 16:49

Pozor, če imate na telefonu nameščeno to aplikacijo, jo izbrišite (lahko vas nepooblaščeno snemajo)

Profimedia

Razvijalci priljubljene aplikacije, ki jo je na svoje pametne naprave preneslo na tisoče uporabnikov, so morda vohunili za vami.

Aplikacija, ki je bila od septembra 2021 dostopna tudi v Googlovi trgovini, vsebuje zlonamerno kodo, opozarjajo strokovnjaki. Gre za aplikacijo iRecorder – Screen Recorder, ki je namenjena snemanju vsebin na zaslonu našega pametnega telefona. Aplikacijo razvijalca Coffeeholic Dev je začelo sčasoma uporabljati na deset tisoče uporabnikov, ki so jo ocenili s povprečno oceno 4,2. Uporabniki težav z njeno uporabo najprej niso zaznali. 

Profimedia

Aplikacija nepooblaščeno snemala zvok

Vse dokler niso razvijalci avgusta 2022 aplikacije nadgradili. Uporabniki so jo sicer brezskrbno uporabljali še naprej, a se je kazneje izkazalo, da so bile nekatere novosti skrb vzbujajoče. Razvijalci so namreč aplikaciji dodali zlonamerno kodo, ki deluje na osnovi trojanca AhMyth Android RAT. Koda je namenjena kraji podatkov, sporočil, dnevnikov klicev, zgodovine brskanja po spletu, sledenju lokacije naprave in drugih informacij iz vaše naprave.

Trojanec, ki so ga v aplikacijo Recorder - Screen Recorder vgradili razvijalci, ima sicer omejene zmožnosti, a mednje sodi tudi možnost snemanja zvoka prek mikrofona telefona. Snemalnik zvoka se je aktiviral vsakih 15 minut, posneta vsebina pa se je naložila na poseben strežnik, ki so ga nepridipravi vzpostavili za ta namen. Krožijo špekulacije, da bi lahko bila zlonamerna programska oprema del vohunske kampanije.

Profimedia

Vse aplikacije tega razvijalca že umaknili

Podobna zlonamerna oprema je namreč v preteklosti že bila uporabljena za vohunjenje, z njo so bile napadene nekatere vlade in vojaške organizacije držav jugovzhodne Azije, piše Dnevnik.hr

Razvijalci bi lahko nadalje v aplikacijo vgradili tudi druge zlonamerne možnosti in omogočili popolno vohunjenje za uporabniki, ki imajo aplikacijo nameščeno na pametnih napravah. Google je po razkritju iz svoje trgovine umaknil vse aplikacije tega razvijalca, so še zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol