Ni. Vu. | 16. 10. 2023, 12:36

Prebivalci Gaze v veliki negotovosti: skrivnostna oznanitev premirja ali zgolj lažna propaganda?

Profimedia

Danes zgodaj zjutraj so se v medijih pojavile informacije, da so se predstavniki Izraela, ZDA in Egipta vsaj za nekaj časa dogovorili za premirje. Pozneje se je izkazalo, da je šlo ali za napačne informacije ali pa je poskus medtem propadel.

ZDA, Izrael in Egipt so se dogovorili za premirje na južnem delu Gaze, ki sovpada z odprtjem mejnega prehoda Rafa, sta Reutersu sporočila egiptovska varnostna vira. Po navedbah Reutersa naj bi premirje začelo veljati danes zgodaj zjutraj, trajalo pa naj bi več ur, čeprav niso navedli natančne časovnice. 

Vodja Hamasove medijske pisarne se je hitro odzval z izjavo, da do njih informacija o humanitarnem premirju na južnem delu Gaze ni prišla. Tudi Izrael je hitro zanikal poročila o premirju na južnem delu Gaze, in sicer pol ure po tem, ko se je oglasil Reuters. Iz pisarne izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili: "Trenutno ni premirja in humanitarne pomoči v Gazi v zameno za izselitev tujcev." Govoreč o premirju na južnem delu Gaze, je govorec izraelskih oboroženih sil, polkovnik Richard Hecht, dejal, da prav tako ni seznanjen s takšnim premirjem. 

Profimedia

Na prehodu Rafa na meji med Gazo in Egiptom se je medtem že zbrala množica ljudi, ki želi zapustiti nemirno območje. Morebitno ponovno odprtje mejnega prehoda bi omogočilo vstop nujno potrebne pomoči in hkrati omogočilo nekaterim tujcem, da ga zapustijo.

Egipčani so dali tudi jasno vedeti, da ne bodo odprli prehoda, dokler ne bodo zagotovljene varnostne garancije za njihovo osebje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol