4. 10. 2022, 12:34 | Vir: STA

Prebivalci nad tovarno opazili oblak nenavadne barve: sprožili okoljski alarm

Facebook/Günther Harmuss

Prebivalce štajerskega mesteca Ragnitz je zjutraj presenetil nenavaden prizor, saj se je nad lokalnim podjetjem čez noč pojavil velik rumeno-rdeč plinski oblak.

Na jugu avstrijske Štajerske je deželni opozorilni center sprožil okoljski alarm, potem ko je v podjetju za predelavo kovin prišlo do nepričakovane kemične reakcije. Nad podjetjem je nastal rumeno-rdeč oblak plina, oblasti pa so prebivalce Ragnitza pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih in imajo zaprta okna. Do poškodb ni prišlo.

Okoli 7. ure so prebivalci opazili oblak plina nad podjetjem in poklicali na pomoč. Na kraj nesreče je nemudoma prispelo 40 gasilcev in tudi kemijski strokovnjaki. Že ob 9.15 pa so oblasti poziv prebivalcem, naj ostanejo v zaprtih prostorih, preklicale. V času nesreče v obratu ni bilo nikogar in tudi med posredovanjem gasilcev ni bil nihče poškodovan.

Gre za neznano mešanico

Sprva so domnevali, da gre za strupeno dušikovo kislino, a je kmalu postalo jasno, da gre za zdaj še za neznano mešanico plina. Doslej pa so potrdili, da v podjetju za predelavo kovin izdelke pogosto puščajo v posebnih rezervoarjih. Tam jih načeloma pustijo za več ur, tokrat pa so jih pustili čez noč. To je tudi najverjetnejši razlog za nepričakovano kemično reakcijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.