7. 1. 2023, 17:18 | Vir: STA

Prebivalci Nizozemske so se podali na lov za zakladom

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Mnogi so se, oboroženi z lopatami in detektorji kovin, podali na polja v okolici vasice Ommeren, kjer naj bi bil zaklad.

Star zemljevid, ki naj bi označeval kraj, kjer so nemški vojaki med drugo svetovno vojno skrili na milijone evrov vreden zaklad, je ta teden na Nizozemskem spodbudil domišljijo ljubiteljskih lovcev na zaklade. Mnogi so se, oboroženi z lopatami in detektorji kovin, podali na polja v okolici vasice Ommeren, kjer naj bi bil zaklad.

Zemljevid je v torek, po izteku 75-letnega obdobja zaupnosti, objavil nizozemski nacionalni arhiv in ob tem zapisal, da naj bi ta označeval kraj, kjer so vojaki nacistične Nemčije skrili štiri velike skrinje z diamanti, rubini, zlatom, srebrom in drugim nakitom, ki so ga naropali po eksploziji v eni od bank avgusta 1944.

Zemljevid je kmalu po koncu vojne pridobil nizozemski inštitut, zadolžen za iskanje nemškega kapitala na Nizozemskem. Čeprav obstoja zaklada niso nikoli v celoti potrdili, je inštitut leta 1947 izvedel več neuspešnih poskusov, da bi ga našel.

"Ne vemo zagotovo, ali je zaklad obstajal. Toda inštitut je opravil veliko preverjanj in ugotovil, da je zgodba zanesljiva," je pojasnila tiskovna predstavnica arhiva Anne-Marieke Samson, a dodala, da zaklada kljub temu niso nikoli našli.

Toda majhne možnosti, da bi našli kakršnekoli dragocenosti, amaterskih lovcev na zaklade ni odvrnila od njihovega početja. Nekdanji župan Ommerena in vodja fundacije, ki ima v lasti zemljišča, na katerih bi se lahko skrival zaklad, Klaas Tammes je dejal, da iskalci prihajajo iz vse države.

"Vsak, ki bo kaj našel, nam bo to moral sporočiti, tako da bomo videli. Vendar pa ne pričakujem, da bo to enostavno," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol