N. V. | 5. 11. 2022, 08:22

Rastlina, ki raste povsod okrog nas, je pravi zaklad: poglejte, pri čem vse pomaga

Profimedia

Za vas smo izbrskali dva recepta za pripravo čaja iz te zdravilne rastline. Si ga boste skuhali?

Čisti kri in jetra, preprečuje potenje in pomaga pri revmi. Vse to je mogoče, ker vsebuje iridoidne glikozide (avkubozid), flavonoide, tanine, organske kisline (klorogeno in kofeinsko), saponine in sledi eteričnega olja. Katera je ta zdravilna rastlina?

Gre za zdravilni jetičnik ozriroma veroniko (Veronica officinalis). Številni drobni svetlomodri ali svetlovijoličasti cvetovi so zbrani v grozdasta socvetja, njeni nazobčani zeleni listi pa so na hrbtni strani škrlatni in rumeni.

Večina ljudi pozna perzijski jetičnik kot plevel na vrtu ali njivi, morda nekateri tudi zdravilni jetičnik za čaje, ostale vrste pa samo pravi rastlinoljubci. Vseh vrst jetičnikov je v Sloveniji 33, skoraj polovica jih raste v hribih.

Zdravilni učinki

Tradicionalno se uporablja kot sredstvo proti tuberkulozi in za lajšanje izkašljevanja in zmanjševanje potenja. Pogosto se uporablja tudi pri boleznih prebavil, jeter, vranice, ledvic in sečil ter za lajšanje težav pri revmatičnih boleznih.

Njegova uporaba je priporočljiva tudi za lajšanje vrtoglavice in živčnosti, ki nastanejo zaradi povečanih intelektualnih naporov. V ljudskem zdravilstvu se uporablja za lajšanje srbenja kože in kot sredstvo za pospeševanje celjenja ran.

Uporaba

  • Nekateri jetičnik grgrajo – za blaženje vnetega grla.
  • Včasih se nanese neposredno na kožo – za zaustavitev potenja nog, celjenje ran in zdravljenje stalnih težav s kožo in srbenjem.
Profimedia

Srbski portal Najzena je objavil tudi dva recepta za zdravilni čaj iz jetičnika:

Čaj: proti kroničnim kožnim boleznim in dermatitisom

  • 50 gramov zdravilnega jetičnika
  • 50 gramov listov koprive
  • 50 gramov divje vijolice

Vsa zelišča zmešamo, nato pa tri žlice mešanice prelijemo s 750 mililitri vrele vode, premešamo, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Precedite in pijte čaj čez dan, po majhnih požirkih, nesladkanega.

Čaj: za boljši spomin in proti duševni utrujenosti

  • 50 gramov zdravilnega jetičnika
  • 50 gramov rožmarina
  • 50 gramov melise
  • 50 gramov listov zelene

Vsa zelišča zmešamo, nato eno žlico mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, premešamo, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Precedimo in popijemo toplo. Popijte dve do tri skodelice na dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.