23. 6. 2022, 10:41 | Vir: STA

V priljubljeno obmorsko mesto priplula velika križarka, lokalni prebivalci je tam nočejo

Bobo/Twitter/SeicoIntel/fotomontaža
V priljubljeno obmorsko mesto priplula velika križarka, lokalni prebivalci je tam nočejo (foto: Bobo/Twitter/SeicoIntel/fotomontaža)

Predstavniki mestnih oblasti so prihod ladje označili kot nedopusten. Te ladje "v tem zalivu nimajo kaj delati," je bila ostra predsednica občinskega sveta. Kaj tako zelo moti lokalne prebivalce?

Pod pelješkim mostom je zjutraj zaplula prva križarka in se zasidrala v Neumu v Bosni in Hercegovini. Križarka Bollete je največja ladja v zgodovini, ki je priplula v morske vode BiH. Prebivalci Neuma so ladjo, na kateri je več kot 1000 potnikov, pričakali z nasprotovanjem, ker da ogroža morski ekosistem.

Križarka testirala prehod pod mostom

Križarka Bolette je dolga 237 metrov in široka 32,5 metra. Ima 12 palub in lahko sprejme do 1380 potnikov. Gre za prvo veliko ladjo, ki je zaplula pod novozgrajenim mostom Pelješac. Hkrati gre tudi za prvi test prehoda velike ladje pod tem mostom. Ladja je na najvišji točki visoka 48,1 metra, najvišja dovoljena višina za ladje, ki bodo plule pod pelješkim mostom, pa je 55 metrov. Most Pelješac bodo uradno odprli 26. julija.

Prebivalci Neuma menijo, da te ladje povzročajo škodo

Križarka Bollete je preizkus tudi za priljubljeno letoviško mesto v BiH Neum. Predsednica občinskega sveta Neum Daniela Matić je prihod ladje označila kot nedopusten. "Neum ni pristanišče in velike ladje v tem zalivu nimajo kaj delati," je dejala. "Prihod te in podobnih ladij v Neumski zaliv pomeni samodejno ogrožanje ekosistema in onesnaževanje, ki bo povzročilo veliko škodo Neumu," je dodala.

Križarka je v Neum priplula iz Kotorja v Črni gori, zasidrana pa bo sredi Neumskega zaliva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.