20. 6. 2022, 14:20

Previdno na Hrvaškem! V morju opazili TE nevarne prebivalce morskih voda

Profimedia

Nevarne živali so običajno rumeno bele barve z rjavimi progami, njihove lovke pa lahko zrastejo vse do enega metra. Ste že seznanjeni, kaj morate storiti, če vas presenetijo med plavanjem?

Na obali hrvaške Istre je v zadnjem času vse več kompasnih klubučnjakov, ki veljajo za nevarne ožigalkarje. Če pridemo z njimi v stik, je treba mesto, kjer so nas opekli, sprati z morsko vodo. Če se pojavijo drugi simptomi, na primer slabost in vrtoglavica, moramo nemudoma k zdravniku.

V hujših primerih lahko izgubimo zavest

"Po stiku s kompasnim klobučnjakom se na koži pojavi generaliziran izpuščaj. Ta lahko ostane le na mestu stika, lahko pa se razširi tudi na druge dele telesa.", je za hrvaški RTL dejala Tatjana Čemerikić, ki je zaposlena na Inštitutu za urgentno medicino. "Po izstopu iz vode se zato najprej pojavi rdečica, nato pa mehurji in opekline. V hujših primerih lahko pride tudi do slabosti, vrtoglavice in izgube zavesti", je dodala.

Profimedia

Odrinimo ga s plavalnim čevljem ali plavutko

Strokovnjaki opozarjajo, da se je klobučnjaku najbolje izogniti, če ga opazimo. Po besedah hrvaške biologinje Tamare Sović pa ga lahko tudi odrinemo od sebe, če imamo pri sebi primeren predmet, na primer s plavalnim čevljem ali plavutko. 

Če nas nevarni prebivalec morskih voda kljub temu ožge, je treba čim prej iz vode, kjer moramo mesto stika sprati z morsko vodo. Če bi ga sprali s sladko vodo, bi se sprostilo še več strupov, zaradi česar bi bila bolečina še hujša. 

Profimedia

Njegove lovke zrastejo de enega metra

Hrvaška novinarka Petra Fabian Kapov je preverila, kako prepoznamo kompasnega klobučnjaka. Običajno je rumeno bele barve z rjavimi progami. Ima klobuk premera 40 centimetrov in 24 lovk, ki lahko zrastejo do enega metra. Lovke so razdeljene v osem sklopov po tri.

Kopalcem nevarne živali so doslej opazili v med turisti priljubljenima Puli in Rovinju. Po podatkih lokalnih ribičev pa pojav kompasnih klobučnjakov ni nov, saj jih opažajo že vse od letošnjega maja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.